Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДАНЪЧНИТЕ ЩЕ ПРОУЧВАТ АКЦИОНЕРИТЕ С КАПИТАЛ НАД 15 МЛН. ЛЕВА

Девет застрахователни дружества вече притежават лиценз, други 14 са на една ръка разстояние от заветното разрешително, а съдбата на останалите 13 тепърва ще се решава.


Кой всъщност остава на застрахователния пазар? Отговорът на този въпрос би трябвало да стане известен до края на юли, тъй като застрахователният закон предвижда кампанията по лицензирането да завърши тогава. Не е изключено обаче този срок отново да остане само пожелание, тъй като много от дружествата не са подали всичките необходими за лицензирането им документи, поясниха от Дирекцията за застрахователен надзор. Това означава, че предвиденият в закона четиримесечен срок за обсъждане на кандидатурите и евентуалното получаване на лиценз за застрахователна дейност започва да тече едва след като компаниите изпълнят всички условия.


Досега през цедката минаха ЗК Орел (на 1 април), двете дружества на ДЗИ (на 13 май), ЗАД Булстрад-Живот, ВЗАД Армеец, ЗД Евро ИНС, ЖСК Феникс, Общинска застрахователна компания АД, МЗК Европа (на 15 юни). По този начин застрахователният ни пазар започна да формира своя облик. Дали ще бъдат приети или отхвърлени кандидатурите за лиценз на другите дружества, зависи от волята на надзорниците, а дотогава кандидат-застрахователите ще чакат със свити сърца своето бъдеще.


Новото изпитание, пред което се изправя застрахователният бранш, е, че данъчните служби започват проверки за произхода на парите на всички физически лица, чието акционерно участие надхвърля 15 млн. лева. Дирекцията по застрахователен надзор вече е изготвила списък на тези лица и той е представен в Министерството на финансите, съобщи шефът на дирекцията Христо Христов. Не е изключено обаче някои от дружества да си изпатят заради неизрядността на свои акционери, подозират надзорниците. Срещу евентуални санкции не са застраховани дори компаниите, които вече са получили лиценза. Надзорниците намекват, че в някои случаи това може да им коства вече придобитото разрешително.

ТПС


Всички лицензирани застрахователи ще получат своето свидетелство - с воден знак, микротекст, растер и ултравиолетово мастило за защита

Facebook logo
Бъдете с нас и във