Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДАНЪЧНИТЕ СЕ НАМЕСИХА И ПРИ ИЗПЛАЩАНЕТО НА ДИВИДЕНТИ

Никога не е късно една банка да бъде изненадана - този път обаче изненадата не дойде от нередовен длъжник, а от данъчните служби. Добре известно е, че доста от холдингите раздават дивиденти по договор с търговските банки, използвайки широката им клонова мрежа, за да достигнат до своите акционери. Операцията е изгодна и за банките, като се има предвид, че при най-големите дружества акционерите са над 100 хиляди души и понякога става въпрос за няколко милиарда лева. Пари, които не се топят чак толкова бързо при оскъдната информация откъде можем да си получим дивиденти.


От няколко месеца дивидентите се изплащаха съвсем спокойно, докато данъчните не поискаха да се начислява ДДС върху възнаграждението на кредитните институции за извършената услуга. От този момент нататък между данъчните и правните отдели на банките тече сериозен юридически спор по проблема.


Естествено банките не са склонни да плащат ДДС. В Министерството на финансите вече е представено становището на Българска пощенска банка и в него се обяснява, че плащането на дивидент е аналогично с плащането по акредитив. И в единия, и в другия случай се сключва споразумение за разплащане и платецът депозира определена сума в банката, предназначена за плащането, т.е. банката не плаща със свои собствени пари (не предоставя кредит), а извършва операцията с налични пари на клиента.


Други доказателства за аналогията са, че лицата, които получават сумите, са предварително определени от дружеството, наредило плащането, и от тях се изискват специфични документи.


Наистина банката получава определено възнаграждение за извършваната услуга, но практика показва, че възнагражденията от плащането по акредитив не се облагат с ДДС. И в двата случая, според юристите на БПБ, става въпрос за управление на чужди финансови активи, предоставени на кредитната институция за изпълнението на задача, поставена от техен клиент.


Разбира се, проблемът не засяга само БПБ. Дивиденти изплащат и ОББ, ПИМБ, ТБ България инвест, БУЛБАНК... Така или иначе, банките се опитват да защитят най-вече своите клиенти - бивши фондове, защото именно те ще трябва да платят исканите от данъчните пари по ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във