Банкеръ Daily

Общество и политика

ДАНС обеща бърза проверка по искането на обвинител №1

Надявам се в максимално бързи срокове да успеем да направим това, което е необходимо и да извършим тази проверка, заяви днес председателят на ДАНС Димитър Георгиев по повод искането на главния прокурор Сотир Цацаров агенцията да предостави всички банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

Шефът на ДАНС уточни, че проверката изисква време, но агенцията ще отработи информацията в кратки срокове.

Коментар по темата направи и правосъдният министър Данаил Кирилов след срещата си с президента Румен Радев. Според него информацията, която поиска главният прокурор от ДАНС, може да разкрие нови връзки, които не били установени в конкретни производства и за конкретни лица. Кирилов изрази надежда, че ДАНС има достатъчно аналитична и разузнавателна информация, която да послужи за идентификацията на данните, с които да се съберат доказателства за наличие на сметки и връзки с подставени лица.

Правосъдният министър отбеляза, че агенцията регулярно представя информация в рамките на междуинституционалното сътрудничество, но "в случая се цели кумулативен ефект на събирането на множество информация, която в този си обем и мащаб може да разкрие нови връзки".

Факт е обаче, че информация за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции на политици досега не е събирана. Или по-точното е, че такава информация въобще не е била търсена - нито по линия на международното сътрудничество, нито по междуинституционалното, както се изрази Кирилов.

Впрочем консенсусът между шефа на ДАНС, вътрешния министър и правосъдния министър, че искането на Сотир Цацаров е необходимо и желаната от него информация ще бъде предоставена в най-кратки срокове е подозрителен. Той сякаш подсказва, че нищо няма да се случи и проверката ще протече по подобие на прословутото разследване на прокуратурата и КПКОНПИ за имотите на хората от върховете на държавата. А и да очакваме каквито и да е резултати преди евроизборите на 26 май, ще е направо наивно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във