Банкеръ Daily

Общество и политика

ДАНС напира да следи регистри и фондове на МОН

Непрекъснат достъп до автоматизираните информационни фондове на Министерството на образованието и науката иска Държавната агенция "Национална сигурност", става ясно от проекто-инструкция на ДАНС. За какво им е необходимо на агентите подобен достъп обаче не е известно.

Проектът предвижда възможност за агенцията да следи регистъра за документите за завършено основно образование, средно образование и/или степен на професионална квалификация, за завършилите студенти и докторанти, както и регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления. Ще има достъп и до националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование, до информация за движение на децата и учениците. При създаване на нови информационни фондове в МОН, достъп до новата информация ще става след писмено искане от председателя на ДАНС до министъра на образованието и науката.

В мотивите към проекта лаконично е записано само, че според Закона за ДАНС агенцията има право на достъп до фондовете на всички министерства и ведомства, а реда за това се определя с инструкция. Подобни инструкции, влезли в сила, ДАНС е подписала с МВР и агенция "Митници".

Facebook logo
Бъдете с нас и във