Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДАНС дебне за "вътрешен човек"

Агенцията обаче проспа вината на мафията "Наш човек" за възникването на водната криза

S 250 583dac6e 8dc4 42b6 a9e1 ccdc0cd0da8c

От началото на годината в ефира на една от националните телевизии с успех върви турският криминален сериал "Вътрешен човек". Сюжетът му е доста заплетен, но не толкова заради сложните мафиотски машинации, а по-скоро заради заложените родословни изненади. Там ще видим разделени след отвличане братя, които се оказват в една и съща академия без да се познават, баща-шофьор, който поема вината за убийството на осем души, осиновена дъщеря журналистка, страдаща майка - въобще тежка драма...

 

"Вътрешен човек"- така би могъл да се нарече проектът на Министерския съвет от края на миналата година за ремонт на Правилника за прилагане на Закона за ДАНС. Подобно на турския сериал и то обещава главоломни обрати, интриги, шокиращи разкрития и драматични човешки съдби.

Забележителното е, че докладът към проекта е написан лично от премиера Бойко Борисов. Както обяснява авторът, "документът е изготвен с оглед на необходимостта от нормативна промяна за повишаване степента на защита на стратегическите за страната обекти и за подобряване функционалността на специализираните административни дирекции в агенцията".

Идеята на промяната е да се създадат условия за цялостна проверка на лицата, които преминават през проучване на ДАНС за работа или извършване на конкретни задачи и дейности в стратегическите зони на стратегически обекти в страната.

Новите текстове в правилника вече ще вземат предвид обстоятелства и факти, даващи възможност за преценка на надеждността на съответния кандидат. Например - ще се търсят факти за негово участие или съучастие в дейност срещу националната сигурност; осъществяване на дейност, насочена срещу обществения ред; извършване на действия, създаващи заплаха за нормалното функциониране на стратегическия обект; укриване или даване на невярна информация по повод искането за издаване на разрешение за работа в обекта; факти и обстоятелства, които биха позволили лицето да бъде изнудвано. 

Както се вижда, промените гарантират на всеки кандидат за "стратегическа" работа проучване до девето коляно. Крайната цел също е стратегическа - да се пресекат възможностите за проявлението на т.нар. insider threat (или "вътрешен човек") в горещите и деликатни зони. Това - според авторът на доклада - отговаря на приоритетите на Главна дирекция "Миграция и вътрешни работи" в Европейската комисия, насочени към повишаване на сигурността на стратегическите обекти и намаляване на уязвимостите и възможностите за появата на "вътрешен човек" в тези зони и обекти. Мерките в тази посока (DG-HOME) тепърва ще бъдат разглеждани от дирекцията. 

Дали необходимостта от унифициране на българското законодателство с приоритетите на ЕК е пряк повод за появата на Проекта за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за ДАНС? Или има и някаква друга причина?

Отговор на тези въпроси донякъде дава един абзац от доклада на премиера Бойко Борисов, в който се обяснява защо трябва да се промени процедурата за проучване на лицата, искащи разрешение за работа в стратегически обекти. Липсата на условия за по-задълбочена проверка "...създава пряка заплаха за сигурността на определените в Постановление №181 на МС от 20. 07. 2009 г. стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност", уточнява този текст.

Проектът бе публикуван в Портала за обществени консултации на Министерския съвет в разгара на скандала с водния режим в Перник. Това бяха дни на протести на перничани, на политически нападки между опозиция и управляващи по повод водната криза, на искания за оставките на министрите Нено Димов и Петя Аврамова и на зам.министър Николай Нанков... Или, както управляващите побързаха да дефинират събитията - дни на пълзящ сценарий за сваляне на кабинета.

Очевидно една пряка заплаха за сигурността, каквато е водната криза, е налице. Ако проектът за изменение и допълнение на действащия Закон за ДАНС е решението на проблема - значи то е закъсняло, все едно след дъжд качулка. Да не говорим, че - ако продължим с поговорките - с него се търси под вола теле.

Изглежда обаче тезата за "средният пръст на вътрешния човек" (или "къртица", враг с партиен билет, предател, майцепродавец и т.н.), лансирана в разгара на кризата е далеч по-удобна, отколкото (само)признанието, че всички институции (начело с правителството, разбира се), имащи отношение към проблема, не са си свършили работата.

Проектът за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на закона за ДАНС със сигурност ще бъде приет и жална им майка на кандидатите за работа в стратегическите обекти. Де юре заплахата  от бъбрив  "вътрешен човек" ще бъде елиминирана или поне ще бъде ограничено проявлението й. "Нашите хора", близки до управлението, обаче ще продължат да се чувстват спокойни и безнаказани, докато вършат безобразията си.

 

Списъци, които никой не чете...

Досега действащите наредби, правилници и най-вече съществуващият от 2009 г. Списък на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност разкриват истинската драма на управляващите: те - в лицето на ДАНС и останалите спецслужби - са проспали симптомите на задаващата се заплаха за националната сигурност. И то не къде да е, а в областта на стратегическите обекти.

Тези обекти са описани подробно в цитираното в доклада Постановление на МС от юли 2009 година. Там в приложението към чл. 1, ал. 1 на постановлението е списъкът на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. В раздел III, сектор "Водни ресурси", са описани и стратегическите дейности - осигуряване на питейна вода, контрол на количеството на водните запаси, мониторинг на качеството на водата. А сред стратегическите обекти четем и името на язовир "Студена"...

Перничани, пък и всички останали български граждани, имат пълното основание да знаят кой и защо не си е свършил работата, както и да очакват налагането на предвидените в законите наказания за престъпната небрежност. Вместо това всички ставаме свидетели на отчаяни опити за отклоняване на вниманието от проблема като се вади на аванссцената  заплахата към националната сигурност, водеща до непосредствена опасност за здравето и живота на българските граждани. Такъв акт, например, бе решението на прокуратурата да започне проверка дали частната ВЕЦ "Бебреш", собственост на Васил Златев (бащата на доскорошния шеф на "Лукойл" Валентин Златев), източва водата на едноименния язовир. Проверката е разпоредена преди седмица, въпреки че  години наред кметът на Ботевград Иван Гавалюгов е подавал сигнали за проблема?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във