Банкеръ Daily

Общество и политика

Данните са новото гориво на икономиката

„Европа пропусна началото на дигиталната революция, което се доказва от факта, че основните големи технологични компании не са европейски. Затова е важно да сме първи в следващата голяма промяна – тази на данните, които са новото гориво на икономиката. При това много мощно гориво, защото могат да се използват многократно, в различни комбинации и за различни цели. Това заяви българският евродепутат Ева Майдел по време на конференция за споделянето на данни, организирана от "Майкрософт" в Брюксел.

По думите й европейците произвеждат около 25% от всички данни в света. Това включва не само лична информация на физическите лица, но най-вече данните на бизнеса и производството. "Една от най-напредничавите теми, по които започваме работа в ЕС, е как да променим икономиката си, за да използваме умно данните, които създаваме непрекъснато. Ще създаваме рамката, в която тези данни ще се споделят и обработват. Това ще помогне за създаването на нови продукти и услуги, ще оптимизира процеси и ще направи индустриите ни много по-конкурентоспособни“ , обясни Майдел.

Основна тема на събитието бяха представените от Европейската комисия в сряда, 19 февруари, стратегии си за дигитална трансформация на Европа - Европейска стратегия за данните и Бяла книга за изкуствения интелект.

По думите на Майдел с представените стратегически документи се поставя основата на новия икономически модел на Европа. "Защото от години е ясно, че със застаряващо население, технологично остаряващи индустрии, ако не променим икономическия си модел, в Европа няма да можем да поддържаме дълго високото качество на живот, на което ЕС е символ поне през последните 50 години", допълни евродепутатката. Според нея освен за нови и по-ефективни бизнеси, оптимизираното използване на данните има практически ползи и за гражданите.

"Събирайки и обработвайки големи масиви от информация, ще можем да имаме по-добър трафик с малко задръствания, по-добро и ранно диагностициране и лечение, както и по-евтини сметки за ток и отопление благодарение на умните мрежи, които управляват мощностите и потреблението по оптимален начин“, поясни тя. Ева Майдел е член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европарламента, в която ще бъде разглеждана голяма част от законодателството за данни и дигитализация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във