Банкеръ Daily

Общество и политика

Даниела Дариткова участва в среща на председателите на парламентарни групи от ЕНП в националните парламенти

S 250 453185ed 8808 4d85 ace0 2cf5ff09e6dc
S 250 74aea4ee a156 4735 b270 44ad7847167f
S 250 dbb95f0c adf7 43b2 aaf6 b17a4b75c518
S 250 75e8c509 8af2 4df8 90ed 368842f0e28c

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова участва в 30-ата среща на върха на председателите на парламентарни групи от ЕНП в националните парламенти. Форумът се провежда в Европейския парламент в Брюксел.

Част от приоритетите на България, които тя поставя пред новата Европейска комисия, са окончателното отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка и влизането на страната в Шенгенското пространство. Сред присъстващите на дискусията бяха и президентът на ЕНП Доналд Туск, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен,  еврокомисари – включително и българският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

"Приоритет на новата Европейска комисия е борбата с климатичните промени. Важно е икономиките на страните от ЕС да не се поставят в залог на тази борба, тъй като едва десет процента от замърсяването на въздуха в световен мащаб идва от Европа“, подчерта д-р Дариткова. Други приоритети, които бяха обсъдени, са цифровизацията и обменът на данни.

В рамките на събитието Даниела Дариткова разговаря с първия заместник-председател на Европейския парламент Мърейд Макгинес, с председателя на Комисията за външни работи на ЕП Дейвид Макалистър, със зам-председателя на Групата на ЕНП Евангелос Меймаракис, с евродепутата Естебан Гонзалес Понс. Тя ги запозна с политическата обстановка в България и с работата на Народното събрание. Д-р Дариткова изтъкна работата на парламента по приемането на държавния бюджет за 2020 г., в който са заложени повече средства в приоритетните за страната сектори като образование, отбрана, здравеопазване, пенсионна политика и политика по доходите. Председателят на ПГ на ГЕРБ представи пред своите колеги и резултатите от провелите се тази година европейски и местни избори в България, на които ПП ГЕРБ спечели убедителни победи.

Срещата на председателите на парламентарни групи от ЕНП дава възможност на участниците да обменят опит и идеи, което е особено важно в момент, когато популистите в Европа продължават с опитите си да разширят влиянието си.

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова се срещна в Брюксел с вицепрезидента на ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП Естер де Ланге. Д-р Дариткова я запозна с актуалната политическа обстановка в България. Де Ланге оцени високо посещението си в страната ни, на което имаше възможност на място да се запознае с мерките за сигурност в района на границата на ЕС с Турция. Вицепрезидентът на ЕНП Естер де Ланге също така поздрави д-р Дариткова за отличните резултати на ГЕРБ на европейските и местните избори.

По време на форума в Брюксел Даниела Дариткова разговаря и със заместник-председателите на ЕК Дубравка Шуица и Маргаритис Скинас, както и с председателя на Комисията по петициите на ЕП Долорес Монсерат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във