Банкеръ Daily

Общество и политика

Даниела Дариткова: Президентът да поеме отговорност, а не само да прехвърля топката

"В Закона ясно е записано, че НСО е под ръководството на президента. Видяхме в изявлението му, че той вече е възложил проверка на случая в "Росенец". Прехвърлянето на топката към Народното събрание, е несериозно. Кои лица се охраняват, не се решава само от премиера. Даже напротив, участват службите, едната от които е под ръководството на президента, втората е под ръководството на премиера, а третата е сравнително независима. Изявлението на Румен Радев е опит да се прехвърли топката в чуждото поле. Отдавна сме заявили, че ние в парламента нямаме никаква пряка комуникация с него. Комуникираме единствено чрез ветата, които налага той."
Това каза пред БНТ председателят на Парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по повод днешното изявление на президента Руемен Радев.

"Според мен в "Росенец" се търсеха конфликти. Не мисля, че някой искаше да ходи на плаж. Очакваме с интерес резултатите от проверката, възложена от президента. Президентът е в правомощията си да поиска комисията да преразгледа охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Веднъж завинаги той трябва да поеме отговорност, а не само да прехвърля топката", добави тя.

"Със сигурност всички тези конфликти не водят до доверие в институциите и доверие от страна на обществото. В момента ние сме в криза и трябва да мислим за проблемите на хората, а не да създаваме допълнително напрежение. Според мен вниманието от сериозните неща и това, което правим и как решаваме проблемите на хората по време на кризата, се отвлича с компромати и фалшиви новини. Трябва да обръщаме повече внимание на добрите новини, а не да губим ценно време, за да влизаме в обяснителен режим. За ГЕРБ властта не е самоцел. За нас битките са единствено в името на хората и обществото", категорична бе д-р Дариткова.

За финал тя коментира и растящите случаи на новозаразени с коронавирус у нас. "Държавата задава параметрите, които трябва да се спазват, но отговорността е на всеки един от нас. Това е решаващото - всеки трябва да отговаря за постъпките си и да спазва дистанция. Ако тръгнем сега да въвеждаме рестриктивни мерки, това няма да бъде прието добре. В същото време съвсем спокойно може да не се ходи на дискотека и да не се организират големи събития", завърши председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във