Банкеръ Daily

Общество и политика

Даниела Дариткова и Менда Стоянова участваха в среща на жените лидери в Токио

S 250 d37a27bb 71f1 4c19 99c2 4adb9279d424
S 250 00933d8e 0a01 42da 865f 73e60e34f93a
S 250 93a693e7 6076 48db 899b 03c51321c986

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова взе участие в среща на върха на жените лидери в Токио, Япония. Заедно с нея бе и Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание. Домакин на форума е Камарата на представителите и организацията „Жени лидери в политиката“ (Women Political Leaders - WPL).  Събитието за първи път се провежда в Източна Азия, като в него участваха над 350 водещи жени политици от 87 страни.  Срещата на върха цели да постави основните водещи дискусии, които ще се проведат в рамките на Срещата на върха на Г-20, на която Япония ще бъде домакин на 28 - 29 юни.

„По време на международното събитие се дискутираха глобални теми, свързани с бедността, неравенството, климата, замърсяването на околната среда, просперитета, мира и справедливостта“, заяви д-р Дариткова и допълни, че на форума бе отделено внимание на ролята на парламентаристите в насърчаването на многообразието от различни възрастови групи, пол, способности, етнически принадлежности и други фактори за развитие на политики, адаптиращи специфичните им нужди.

По думите на Дариткова една от водещите теми на срещата в Токио е била свързана със здравето, благосъстоянието на жените и тяхното въздействие върху икономическия растеж. Споделени бяха най-добрите практики, които правителствата, работодателите и неправителствените организации могат да следват.

„Доброто здраве и благосъстояние на жените е социална характеристика на Япония. Средната продължителност на живота там е 87 години, която е най-дългата в света. Чрез наръчниците за майчиното и детското здравеопазване Япония е достигнала едни от най-високите стандарти в света в тази област“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Тя подчерта, че са били споделени добри практики, които да допринесат за осигуряване на здравословен начин живот и стимулиране на благосъстоянието за всички възрасти. По-особено внимание бе отделено и на проблема с намаляването на количеството пластмаси в океаните и моретата, достигнало опасни нива.

Изводите и препоръките от форума на жените лидери в политиката ще бъдат представени на форума на Г-20, който започва утре в Осака, Япония.

В рамките на посещението си в Япония народните представители д-р Даниела Дариткова и Менда Стоянова имаха среща с японски депутати и с Фумико Хаяши - кмет на Йокохама - първата жена кмет на града.

В последния ден от официалното си посещение депутатите от ГЕРБ  бяха приети от генералния директор на Японско-българската асоциация за приятелство и културни връзки в Япония - Акико Игая. По време на срещата бе обсъдено развитието на двустранните отношения между двете държави с акцент върху отбелязването на трите важни годишнини през 2019-а - 110 години от първите официални контакти  между България и Япония, 80 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни и 60 години от тяхното възстановяване.

Именно заради отсъствието на двете от българския парламент се провалиха консултациите между политическите сили по въпроса за намаляване на партийните субсидии както в сряда, така и в четвъртък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във