Банкеръ Daily

Общество и политика

Даниел Вълчев е избран за декан на Юридическия факултет в Софийския унивеситет

Проф. д-р Даниел Вълчев е новият декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е избран от Общото събрание на Юридическия факултет, в конкуренция с доц. Анета Антонова, която е била два мандата заместник-декан по учебната дейност, и с проф. Цветан Сивков.

Проф. Вълчев е роден на 10 август 1962 г. Завършил е средното си образование в Четвърта езикова гимназия във Варна. Дипломирал се е в Юридическия факултет на Софийския университет през 1989 г. и от следващата година е редовен докторант в катедрата "Теория и история на държавата и правото". През 1995 г. Даниел Вълчев защитава дисертация на тема "Държавната власт в учението за народния суверенитет на Жан-Жак Русо". През 2004 г. е избран за доцент с хабилитационния труд "От апология на правната норма към теория на правния ред", а през 2013 г. е избран за професор с хабилитационния труд "Валидност и легитимност в правото". Той е почетен доктор на Soka University в Токио, Япония, както и е почетен професор на Шанхайския университет в Китай. Той беше министър на образованието и науката в периода 2005-2009 г.

Проф. Вълчев е министър на образованието и науката, между 17 август 2005 и 27 юли 2009 г. По време на неговото управление са извършени промени в образователната система. Той е министърът, който въвежда делегирани (самостоятелни) бюджети за българските училища, външното оценяване всяка година на всеки ученик. През 2007 г. се провежда учителска стачка, която е най-голямата и продължителна учителска стачка в България.

Проф. Даниел Вълчев е втори мандат ръководител на катедрата по "Теория и история на държавата и правото". Член е на Академичния съвет на Софийския университет. Води лекционни курсове по Обща теория на правото, по Обща теория на държавата, по Политически и правни учения, и по Защита на правата на човека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във