Банкеръ Daily

Общество и политика

Даниел Смилов: ГЕРБ преиграва

"Има известно преиграване от страна на ГЕРБ за случващото се в парламента. Тази паника от тяхна страна ми се струва като кризисен пиар. Явно хвърлят целия си ресурс да дискредитират всичко, което това мнозинство произведе." Това заяви Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. 

По думите му притеснителни са инсинуациите, че с промените в Изборния кодекс се върви към президентска република. 

"Ще има промени в ЦИК, но не става нищо драматично. Повечето от промените са малки стъпки в посока модернизация на гласуването. Имаме големи проблеми с купуван и контролиран вот, по което не се работи ефективно, нито е проучвано как се случва проблемът с невалидните бюлетини. Прекомерният фокус върху изборното законодателство идва твърде много. Трябва да се намалят очакванията, че чрез някакви промени в изборното законодателство ще променим коренно политиката в страната. Проблемите на страната са съдържателни и имат малко допирателни с тази тематика за изборните правила", каза Смилов пред БНР.

Според него проблемът на "Има такъв народ" е, че не излизат с достатъчно публична информация: "Поведението им носи големи негативи. Повече яснота в намеренията е задължителна в една демокрация."

Директорът на Центъра за либерални стратегии подчерта, че сметки за това как ще изглежда следващият парламент са без кръчмаря. "Явни са тенденции, има инерция. "Демократична България" и ИТН ще имат по-голяма представителност", прогнозира той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във