Банкеръ Daily

Общество и политика

Даниел Митов ще е кандидатът на ГЕРБ за премиер

Даниел Митов ще е номинацията на ГЕРБ за премиер. Това съобщи на заседание с депутатите на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

"Искам да ви информирам за едно мое решение. То беше лично мое. Мисля, че в тази сфера – не само в партията, но и извън нея, имам най-много опит, но и успехи. Неслучайно в лидерските двубои победих. Взех решение да се оттегля от двете места в парламента, от които ме избраха, а трябваше да се явя и да ги победя", каза лидерът на ГЕРБ.

"Ще се дръпна като премиер и депутат, да видим дали ще забравят Бойко Борисов. Влади Горанов ще стои в централата с мен", посочи Борисов и призова съпартийците си да са "много отговорни". "Искам да поздравя Слави Трифонов. Мислех си, че няма никой друг освен нас, който може да бие БСП. Той ги би. Българският народ показа голяма мъдрост. Слави Трифонов безспорно е най-успелият в шоубизнеса, но дойде на друга сцена, тук трябват смели и бързи решения", добави той. 

"Или утре, или други ден ще направим извънредно заседание, ще изтеглим контингента от Афганистан. Това ще направим през следващите дни", отбеляза още премиерът Борисов.

Парламентарната група в новото Народно събрание ще се казва ГЕРБ-СДС. Ще има министър от СДС в предложения от ГЕРБ кабинет. 

Десислава Атанасова ще ръководи парламентарната група, а Цвета Караянчева ще бъде предложена отново за председател на парламента. "Те няма да я приемат и ще я предложим за зам.-председател", уточни Борисов.

На парламентарните избори Даниел Митов беше кандидат-депутат от гражданската квота на ГЕРБ. След като спечели депутатско място, той обяви, че ще стане и член на партията. 

Митов започва политическата си кариера в ДСБ, където през годините е заемал и поста на зам.-председател на партията. През 2012 година я напуска и се присъединява „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева. През 2014 година Митов влиза и в изпълнителната власт като министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. А след това – в кабинета "Борисов 2" запазва поста си на министър на външните работи. 

По-рано днес Бойко Борисов обяви, че няма да е кандидатурата на ГЕРБ за министър-председател. Но отказа да назове името на номинирания, както и кои от старите министри и кои нови лица ще бъдат включени в предложението на ГЕРБ за нов кабинет след връчване на мандата от президента Румен Радев на първата по резултат след изборите политическа сила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във