Банкеръ Daily

Общество и политика

Даниел Митов: Днес няма да върнем мандата

Утре на Изпълнителна комисия на ГЕРБ ще бъде взето решение дали ще бъде върнат мандатът за управление, или от партията ще предложат своя проектокабинет за гласуване в Народното събрание, заяви кандидатът за премиер Даниел Митов.

„Днес няма да върнем мандата, утре ще решим какво ще правим“, каза  Митов. Той направи това заявление след отказа на партия "Има такъв народ" да водят разговори за подкрепа на правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. Вчера отказ обявиха и от "Демократична България".

„Партиите на статуквото са нещо динамично – зад тези партии стоят български избиратели и то много. Отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време“, заяви още Митов, след като на отправената официална покана за разговор с "Има такъв народ" получиха отказ.

Той предупреди, че това води до непредвидимост за българските граждани. 

След въпрос какви ще бъдат техните действия, Даниел Митов отговори: "Утре има Изпълнителна комисия на политическа партия ГЕРБ и ние ще вземем решение по отношение на мандата. ГЕРБ е партия с процедури, с ясно разписан подход. Утре сутринта ще вземем решение и ще го обявим."

След репортерски питания Митов уточни: "Днес няма да върнем мандата. Утре ще се проведе заседание и ще решим вече какво точно да правим с мандата."

Утре щяло да се реши и дали проектоправителството на ГЕРБ-СДС да бъде внесено за гласуване в Народното събрание. 

На въпрос има ли партия, която не биха подкрепили (за съставяне на правителство), Даниел Митов отговори: "Аз категорично съм казвал, че за мен БСП е партията, с която сме идеологически опоненти и която няма как да подкрепяме". 

Според Конституцията ГЕРБ имат срок от седем дни, за да реализират мандата за правителство. Ако не успеят, президентът трябва да го даде на втората по големина парламентарна формация - ИТН. 

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ“ отказа поканата на коалицията ГЕРБ-СДС за формиране на кабинет. Това обяви на брифинг председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Той прочете писмото, което предстои да изпрати до председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Относно вашата покана за консултации по обсъждане на състав и структура на Министерския съвет на 22 април 2021 г., заявявам следното: Още преди конституирането на 45-ия парламент политическа партия "Има такъв народ" заяви пределно ясно, че по никакъв начин и по никакъв повод няма да участва в разговори с партии, които представляват досегашното управление на страната. За нас политическа партия ГЕРБ е основен символ на статуквото и за нас е изключено да обсъждаме каквото и да е правителство с тази партия. Затова намираме за естествено да откажем участие в тези консултации", се казва в писмото на "Има такъв народ".

Йорданов посочи, че когато получат проучвателен мандат от президента Румен Радев, ще отговорят на въпроса дали ще предложат състав на правителство.

Още в сряда ИТН заяви, че няма да се отзове на поканата на ГЕРБ-СДС и да води преговори за подкрепа на кабинет с техен мандат. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във