Банкеръ Daily

Общество и политика

Даниел Митов: Да си признаем, че Бокова нямаше никакви шансове

Трябва да признаем откровено, че г-жа Бокова нямаше никакви шансове за това да се пребори и да стане генерален секретар на ООН. Видяхме, че и след снощното гласуване имаше две държави – постоянни членки на Съвета за сигурност, които й наложиха вето. Това вето беше непреодолимо, въпреки всичките ни усилия и българското правителство беше наясно с това. Така коментира външният министър Даниел Митов резултатите от гласуването за нов генерален секретар на ООН.

"Нека да поздравим г-н Гутериш, когото познаваме като бивш министър-председател на Португалия и като Върховен комисар на ООН за бежанците. Надяваме се, че тепърва ще работим добре с него. България в последната седмица направи наистина нестандартен и рискован ход, който според нас беше задължителен, за да се даде възможност на Източноевропейската група да има своя шанс да излъчи генерален секретар на ООН. Приключилите до вчера пет гласувания, както и вчерашното шесто, показаха обаче, че никой от кандидатите от Източна Европа няма никакъв шанс до момента и около никого не се оформяше консенсус", написа Митов на страницата си във Фейсбук.

Той обясни, че заради това в последния момент са предприели рискован ход и са направили нова номинация в лицето на Кристалина Георгиева.

"За съжаление, и този кандидат не успя. Макар след изслушването си, тя получи много симпатии, е несериозно да се смята, че само за три-четири дни тя би могла да има успешен резултат още при първото гласуване. Пречки се преодоляват постепенно и чрез кампания. Бързият избор на г-н Гутериш обаче не ни даде време да се справим със задачата. За съжаление се оказа и, че уверенията на някои държави – постоянни членки на Съвета за сигурност, че държат да бъде избрана жена от Източна Европа също не бяха спазени", обясни министърът.

Той подчерта, че в момента някои партии ползват името и авторитета на Ирина Бокова, за да си правят кампания за президентските избори, като откровено спекулират с определени факти и умишлено забравят други.

 "Мога да кажа, че направихме всичко възможно. Имахме един кандидат. Когато установихме, че той не може да бъде избран, опитахме, действахме решително и предложихме друг. За съжаление, не успяхме и България и Източноевропейската група пропуснаха своя шанс да излъчат новия генерален секретар на ООН", заключи министър Митов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във