Банкеръ Daily

Общество и политика

Даниел Митов: Благодарим на Бокова, но да преоцени участието си

След проведени консултации българското правителство взе много отговорно и ясно решение, че трябва да дадем шанс на кандидат, който се ползва със сериозно доверие и има шанса да се пребори за поста. Премиерът, президентът и Министерство на външните работи положиха огромни усилия за кандидатурата на Ирина Бокова. Благодарим й за участието, заяви министърът на външните работи Даниел Митов по повод издигането кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН след днешното заседание на кабинета. 

"Няма процедура за оттегляне на номинация за генерален секретар на ООН. Оставяме на Ирина Бокова да преоцени своето участие в това състезание. След проведените ред неформални гласувания в рамките на Съвета за сигурност на ООН за съжаление трябва да констатираме, че кандидатурата на Бокова губи подкрепа и тенденцията е негативна", коментира Митов.

Външният министър настоя да не се спекулира с номинацията на Кристалина Георгиева и увери, че не е лобирал за друг кандидат за главен секретар на ООН, освен за Ирина Бокова. Единственото, което институциите са направили е да анализират участието и шансовете на Ирина Бокова. 

„Анализът ни показва, че г-жа Георгиева при всички положения има по-големи шансове, въпреки че се включва по-късно“, категоричен бе Даниел Митов.

Той припомни за неформалното изискване, че за да бъде избран генерален секретар на ООН, трябват минимум 9 гласа от Съвета за сигурност, 5 от които трябва да са на страните постоянни членки на Съвета с право на вето (САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай).

Министърът обясни, че правителството трябва да даде още един шанс на България и на източноевропейската група, която заслужава да получи следващия генерален секретар на ООН.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във