Банкеръ Daily

Общество и политика

Даниел Лорер и Мария Габриел предлагат да инвестираме във водород

Големите икономически играчи трябва да направят усилия, за да спрат промените в климата. В това отношение Европа води. Целта ни е до 2030 г. нашите емисии от въглероден окис да са наполовина. Отговорът на това усилие включва намалява на търсенето на енергия наполовина, така и мерки по позеленяването на предлагането на енергията. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на откриване на форума "Бъдещето на водорода в България".

„За съжаление в Европа избухна война. Тя стимулира ЕС да започне една изцяло нова територия, а именно енергийната независимост на целия континент. Целта е не само да имаме по-екологично чист континент, но да имаме и енергийна суверенност“, подчерта той.

„В краткосрочен план изисква все още фосилни горива, но това, което ни събира тук са средносрочният и дългосрочният план за това как Европа намира заместващи енергийни източници. ВЕИ, за които отдавна се говори, ще бъдат възприети в икономиката с много по-голяма скорост“, призна министър Лорер.

„Новото гориво, което се задава и което държи в себе си обещанието Европа да стане независима е водородът. Водородът е нещо ново и той крие много неизвестни. Макар нуждата от него да е голяма, технологичната готовност на предприятията не е там. Затова е изключително важно Европа и България да инвестират сериозни средства в разработването на технологии, съвместно с академията и бизнеса, така че максимално бързо да достигнем готовност за заместващо гориво за нашата икономика“, предлага министърът на иновациите и растежа.

Лорер направи и базови разчети на разходите, които ще са нужни, да се изгради водородна инфраструктура в Европа. „Между 20 и 40 млрд. лева за тръби и 11 млрд. евро за съхранение на водород под различни форми“, стана ясно от думите му.

Темата за начините за ускоряване на производството и използването на водород в енергийните ни системи е по-актуална от всякога. За да гарантираме надеждното производство и доставка в Европа, е много важно сега да подпомогнем трансформацията към по-устойчива икономика. Затова водородът за Европа ще играе ключова роля за бъдещата енергийна независимост на ЕС и за постигането на въглеродна неутралност. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел, която също взе участие във форума "Бъдещето на водорода в България".

„Присъединявам се към призива на министър Лорер, че днес повече от всяко трябва да използваме всички възможни инструменти, за да ускорим прехода от въглеродна енергетика“, допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във