Банкеръ Daily

Общество и политика

Данаил Кирилов се надява на дебат "без олигарси" за новата Конституция

Конституция не се приема със 115 гласа, важно е да има консенсус и всички да са убедени, че това е най-доброто решение. Това каза пред репортери правосъдният министър Данаил Кирилов след провелото се днес Националното съвещание на прокуратурата.

"Каквото и да изпълним, дори да разделим Висшия съдебен съвет на абсолютно автономни съвети, дори виждате предложението ни Съветът на съдиите да бъде с 15 члена и социалната квота да има приоритет, пак ще се измисли проблем, за който да се уведомяват европейските институции и да се твърди, че е засегната независимостта. Ако се приеме, че всичко е изпълнено коректно и точно, едни хора се страхуват, че няма да имат теза и няма да имат работа", посочи Кирилов.

Той изтъкна, че българската постсоциалистическа държава е свързана с историята си. "Правихме сериозни анализи тези дни, когато предлагахме промени в Конституцията. На 7 държави главата "Права и свободи на гражданите" е еднаква като тази в руската Конституция. Тези конституции са писани тогава – в началото на 90-те години", каза още той.

"Даваме заявка за много сериозен политически, парламентарен и обществен дебат за промените в Конституцията. Като отговор на това наше предложение смятам, че бяха декларациите на прокурорите, защото и те се чувстват засегнати. Разчитам само на един разумен, открит, некорумпиран политически дебат, без олигарси, които да го манипулират. Не мога да разчитам на никой друг, освен на колегите от ГЕРБ и политическото ръководство. Разчитам на разум. Конституция не се приема със 115 гласа, нито със 121, даже бих казал не със 161. Важно е да има консенсус и всички да са убедени. Важно е професионалистите, които прилагат закона, да вярват, че това е най-доброто решение", подчерта правосъдният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във