Банкеръ Daily

Общество и политика

Данаил Кирилов отказа да сподели доказателствата си за Миталов

Правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да съобщи пред депутатите защо смята, че спецсъдията Андон Миталов, посочен от Държавния департамент на САЩ като корумпиран, трябва да бъде освободен от поста си. Кирилов трябваше да отговори на въпроси на народните представители от групата на социалистите във връзка с казуса.

Той се мотивира се с това, че питащите депутати от левицата не искали да знаят каква е фактологията, а само да демонстрират "патос и патетика". Кирилов посочи, че не познавал съдията, но го било срам от обвиненията, отправни от САЩ. "Крайно време е и ние да разберем, че има корупция в съдебната система", подчерта министърът на правосъдието.

Депутатът от групата на БСП Георги Гьоков определи действията на Кирилов като "неадекватни" и като на "слон в стъкларски магазин". "Убеден съм, че не са ви били необходими и мотиви - стига да се харесате на властта. Дали вече ви се бяха обадили от по-високо място или вие го бяхте направили изпреварващо... Неадекватна, непрофесионална реакция. Мотивите ви за искането са рехави и неоснователни, без информация от главния прокурор, ИВСС, КПКОНПИ и пр.", нападна червеният депутат ресорния министър. Гьоков изтъкна, че можело да поиска оставката на самия Кирилов, защото действията му били "удар по авторитета на правителството и държавата". И попита дали изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео е достатъчно за отстраняването на Миталов и дали всеки, който не отговаря на изискванията за американска виза, трябва да бъде уволняван от работа.

Правосъдният министър отказа да отговори на въпроса. Той подчерта, че нямал нищо против съдията, не го познавал. От левицата обаче настояха да чуят отговор.

"Това ми напомня на литературния казус от романа "Процесът" на Кафка. На главния герой му казват, че е виновен, но той не знае за какво е виновен. България е демократична страна - да разберем в какво се е провинил. Ако е престъпление, че е пуснал Малинов, ми да вземем да го запишем като незаконно в закона. Още повече че Малинов се е върнал" заяви депутатът от левицата Александър Симов.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във