Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДАЛИ ОСВЕН СЛЯПА НАШАТА ТЕМИДА НЯМА ДА ОСТАНЕ И САКАТА?

Преполовихме годината в силни страсти, причинени от драматични разлъки.


Взехме си сбогом с футболния Париж, испанците ни изритаха унизителното.


Сбогом на килията било наречено увеселението на Роко в кърджалийския бар Париж. Макар че така и не стана ясно къде точно беше въпросната килия, нито защо следователите му простиха.


По ирония на съдбата по същото време и самото следствие си взе сбогом със своя независим статут - засега само с гласуване в правната комисия на парламента, но е вън от съмнение, че пленарната зала ще узакони до десетина дни разфасоването на НСлС.


Преди четири години разводът на следователите с МВР изтръгна сълзи от очите и на твърдата дама Ани Крулева. Днес вероятно и приемника й го избива на плач - поне 70% от предварителните производства ще бъдат отнесени към полицията. Според новата кройка на съдебната власт се премахват районните следствени служби - сега над 240, но маломерни и неефективни, ако се съди по някои определения. Следствието няма да е част от съда, за да го опазим независим и безпристрастен, изпълнявайки Европейската конвенция, е пояснението на седемте експерти, които подпряха с пълна сила предложенията на Димов и компания. Така следователите, без никаква подчиненост, ще бъдат организирани към окръжните съдилища.


Функциите и числеността на предвидената национална служба за разследване ще се определят от Висшия съдебен съвет (ВСС), а постът на неин ръководител по всяка вероятност ще бъде предложен на Бойко Рашков - класен юрист по мнението на законодатели от двата фланга. Това национално звено ще поеме сложните финансови и политически дела - за наркотрафик, тероризъм и др. Гласувалите за промените вярват, че с по-многобройните, но от по-дребен калибър кражби, побои, насилвания спокойно може да се справи полицията. Един от негласувалите обаче - Любен Корнезов, намира за несериозен такъв вариант: Обясниха, че трябва да се раздадат наръчници на служителите. С всичкото ми уважение - в МВР не са подготвени за следователски труд.


Четири години следствието се подобряваше, без да стане достатъчно добро. И когато сега от негова страна предупреждават, че полицаите няма да се справят - никой не хваща вяра, изтъквайки необезпечените кредити - 2 трлн. и 600 млрд. лева. Колко са осъдените? - пита председателят на правната комисия Лучников. И както се казва, пита строго, но справедливо.


Заради тези източени милиарди ли ще си плати следствието? Законопроектът няма за цел да раздава възмездие и да кара някой да си плати, а търси - по уверението на г-н Лучников, най-рационалния начин за усъвършенстване на наказателното преследване.


Как си я представяте Главна прокуратура на три парчета - поинтересува се Спасия Стайкова, завеждащ нейния Общ надзор. Пак параноично изказване - коментира добродушно пред в.БАНКЕРЪ Светослав Лучников. В съответствие с конституцията прокуратурата ще следва съдилищата - две върховни съдилища, с две главни прокуратури. И над тях, като самостоятелна структура, един само главният прокурор, който до февруари 1999 г. няма как да не е Иван Татарчев. След законодателната намеса за трите групи магистрати би могло да се каже анекдотично - по принцип са равни, но някои са по-равни. В случая по-равните са съдиите, които получават в знак на порасналата им важност още едно място във ВСС.


Порасналите правомощия обаче предполагат и друго - няма ли корупцията да се премести при съдиите? Сега прокурорът сам може да прекрати обвинение, значи и сам да вземе парите - ако е податлив на корупция. В бъдеще обаче той ще прави предложения, а ще решава съдебен състав. Така освен на прокурор ще трябва да се плаща най-малкото и на трима съдии. Колкото и да звучи цинично, но дали пък не се разчита, че разделената на четири сума ще се стори пренебрежимо дребна за поемането на големи рискове? Обяснението на Светослав Лучников е друго - така ще порасне вероятността сред четиримата да се намери един устойчив на съблазънта на корупцията. И все пак какво пречи например да се подминава прокурорът, от когото вече нещата няма да зависят, и малко да се вдигне мизата...?


Всъщност, поне в София, съдията и сега е на по-специална почит. За едно съдийско място на конкурс се явяват 30-40 души. Оттам идва и скептицизмът, че напусналите следователи, подали молби в Софийския окръжен съд, имат реален шанс. Към това трябва да се прибави и компетентното съмнение на юристите депутати, че е абсурд от следовател да стане съдия. И от полицай - следовател. Поне не и в първите две-три години...


Та с каква ли Темида ще ни уреди промененият Закон за съдебната власт - още повече че, както изглежда, той ще изпревари концепцията за борба с престъпността и корупцията и оръдието за тази борба, което трябва да се заложи в НПК? Една стара дама, за съжаление, не може да придобие подмладяване. Затова лансираме идеята за нови дами, е коментарът на председателя на правната комисия в НС Светослав Лучников. Другояче звучи прогнозата на члена на комисията Любен Корнезов: Очертава се Темида да е не само с вързани очи, но и с вързани ръце и крака.


Впрочем защо всеки магистрат да не работи за каквото го бива? Защото не е показал, че го бива - би бил справедливият отговор. Но дали гласените уж с управляващо пристрастие и опозиционерско възмущение промени не са еднакво уютни за всички? По-скоро - да. Поправките Димов, с рамото, което им даде работната група Трендафилова, ще влязат в закона. Също така е сигурно, че Демократичната левица ще атакува в Конституционния съд. И ако силите там са паритетни, ще се разчита на веяния от юриста Петър Стоянов - в качеството му на държавен глава...

Facebook logo
Бъдете с нас и във