Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДАЙ, ЗА ДА... ДАДЕШ

Който е дал веднъж, пак ще даде. Това навремето беше мъдра мисъл от фолклора на мутрите, но напоследък илюстрира по-скоро взаимоотношенията в българския политически живот. Моделът стана дори публичен през последната година, докато цял народ се дивеше на явните пазарлъци в тройната коалиция. Преди поне се спазаряваха скрито и в потайна доба, а след това хората понасяха последиците.
Сега е друго. Трябва да има прозрачност и политиците ни я предоставят. Което си е направо политика от нов тип. Да вземем например всенародния любимец, неформалния лидер на сдружението ГЕРБ и настоящ столичен кмет Бойко Борисов. Той всичко си казва. Освен това е добър ученик. Направо отличник. Поучи се от мутрите, докато беше охранител, и се превърна в страшилище за лошите, след като стана главен секретар на МВР. Поучи се от политиците Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски, докато ги охраняваше, и стана политик. Миналата година преди и след парламентарните избори тръбеше наляво и надясно, че не ще да влиза в парламента, макар че народът го харесал за депутат. Той, генералът Бойко Борисов, не щял да става политик, защото, видите ли, много му била по сърце полицейската работа. Когато обаче нещата между него и новия вътрешен министър Румен Петков съвсем се разсъхнаха, генералът се връцна на 180 градуса, нахлу с гръм и трясък в политиката и стана кмет на София.
През първите три месеца от кметуването си Бойко Борисов разправяше, че не ще да прави партия, защото бил политик на българските граждани въобще. Но после политиците го ядосаха и той надвисна над всички партийни централи. Досущ като герб над порта. Половин година ги заплашва, че ако не получи това или онова, ей сегичка ще регистрира сдружението си като партия и тогава ще видят те! Накрая определи и дата за регистрация на ГЕРБ. Трети декември тази година. А дотогава, до президентските избори, управляващата БСП трябва да слуша, защото току-виж пак ядоса много Бойко Борисов, който ще удари чело вдясно и ще каже на феновете си да гласуват за Неделчо Беронов.
Иначе още в понеделник Борисов обясни по телевизията, че между него и президента Георги Първанов няма никакви уговорки. И не излъга. За какво да се уговарят тайно, като кметът явно си казва пред медиите какво иска от политиците. И дори отбелязва точно какво ще стане, ако не го получи. Какво ще стане ли? Ами ще ги бие много лошо. На избори. Както стана на кметските през октомври миналата година. Колко пъти трябва да го повтаря Бойко Борисов? Кметът си каза още през пролетта - да му даде Сергей Станишев едни милиони за София, и той, Бойко Борисов, ще спре да плюе правителството и ще го признае за премиер.
Ако някой миналия петък вечерта мирно и тихо е отмарял в някоя кръчма,сто на сто го е стреснало заглавието в един всекидневник, написано с възможно най-тлъстите черни букви. Разбраха се!, можеше да се прочете върху почти цялата първа страница на прясно отпечатаното издание, разнасяно от вестникарчетата за радост на най-ревностните читатели. Кой с кого се разбра, моля ви се? Джордж Буш с Осама бин Ладен ли?! Папата с мюсюлманското духовенство ли?! България с Международния валутен фонд ли?! Правителството ни - с руснаците за цените на природния газ ли?! Или израелците и палестинците? А то… Бойко Борисов се разбрал със Станишев за 20 млн. лв. за София. Хубава работа, ще си кажете, бива ли толкова шумотевица за едни пари за метрото? Ами бива, разбира се. В българската политика май бива и бивол за мезе. Че и цял един електорат в същата роля и със същата функция.
Сигурно е много важно столицата да получи пари, за да се сдобие с метро. Сигурно е важно и как ще си поискаш нещо, за да го получиш. А също така и кога ще го поискаш. А който е дал веднъж, пак ще даде. Особено преди президентски избори.
За момента отплатата не закъснява. Борисов благодари на Станишев за неговото държавническо отношение и дори му съчувства, че всички градове в страната ще имат проблем с отпадъците след влизането ни в Европейския съюз. Пак от медиите Бойко Борисов съобщи на Сергей Станишев, че засега не ще да събаря правителството. Не ме блазни властта, премиерството не ми е никаква цел, оповести кметът в понеделник. Предния ден, на празника на София, държавникът от най-висок ранг, който се подреди на тържеството до Борисов, не се казваше Сергей Станишев, както се очаква от един милеещ за столицата премиер, а… Георги Първанов. Както подобава на един загрижен за втория си мандат независим кандидат за президент. Но да замълчим! Излишно е да декодираме толкова явни послания.
Само да не си помисли някой, че Бойко Борисов се е отказал да иска разни работи от десните, след като заради Неделчо Беронов ДСБ си прибра от съда прошението за касирането му като кмет. Нищо подобно! Борисов не подкрепи Беронов, но поиска от Иван Костов, ако ГЕРБ се яви на избори и ДСБ му даде своите гласове, никога да не прави коалиция с БСП. Нещо като стани да седна, защото иначе ще те бия. Ако ГЕРБ се яви на парламентарни избори, които са пропорционални, трябва ли Иван Костов да извади своите хора от парламента, за да тури Бойко Борисов там своите, ще се запита всеки запознат с политиката и законите…
Излиза, че за всенародния любимец законовата и политическата култура далеч не са всичко. За тези, които му дават шанс в политиката, също. Дай, за да дадеш… Дали това местно правило ще проработи и в Европа?

Facebook logo
Бъдете с нас и във