Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДАЙ СИ МИ ВЛАСТТА, НА СИ ТИ КОРУПЦИЯТА

По време на дебатите преди четвъртия вот на недоверие към правителството на тройната коалиция заместник-председателят на ДПС Лютви Местан рече, че корупцията е обективно явление. Гравитацията е обективно явление, а това, вашето, е гьонсуратлък, контрира Любен Дилов-син от ОДС.
От гравитацията ли, от що ли, но този път театрото в пленарната зала беше главозамайващо и се проточи един пълен работен ден. На 21 февруари, осем часа че и повече народните избрници от мнозинството и от опозицията си подхвърляха взаимни обвинения в корупция, без никакви намерения и изгледи нито да я преборят, нито да я докажат. Правителството иронично се подсмихваше на патетичните слова на опоцизионерите и от време на време някой министър като паша се изказваше от трибуната. Ритуално се измъкваха
скелетите от гардероба
на предишни управления. Компроматният аксесоар бе натикван под носа най-често на Иван Костов, който от своя страна се тюхкаше, че цели седем години не са стигнали на опонентите му да докажат, че някой от правителството на ОДС бил корумпиран. Думата корупция бе спомената около 1000 пъти, като винаги, във всяко изказване, се отнасяше само и единствено за политическия опонент, който и да е той...
Антикорупционният напън беше замислен както отвътре, така и отвън. Обединените като никога опозиционери оповестиха, че около 20 хиляди души, с над 200 возила идат гневни към парламента. После медиите намалиха бройката на около 10 хиляди, а накрая се оказаха наполовина. Протестът мина, по нарочната препоръка на градоначалника и шеф на ГЕРБ Бойко Борисов, мирно и тихо. Язък за перченето на вътрешния министър Румен Петков и намеците, че са взети крути мерки разгневеният народ да не изпотроши парламента. Баш инициаторът на митинга Бойко Борисов по задължение и по щастлива случайност трябваше да го благослови проявата като кмет. Стана нещо като разреши си сам. Но всичко протече възпитано и без инциденти. Хората си припомниха седесарските хитове Последен валс и Вдигни очи. Оркестър Карандила веселеше душите им наред с лидерите на опозицията. Същинският водач на ГЕРБ Бойко Борисов пожела на множеството да сте живи и здрави, и все напред. Кметът рече и че ще е кратък, защото му броели минутите от работното време. Ако днес не ни чуят, следващия път ще ни чуят по-силно, отсече той и остави агитката на ГЕРБ в ръцете на председателя на партията Цветан Цветанов.
Предводителят на Атака Волен Сидеров дръпна значително по-дълга реч. Искам да видя как се стоварва народният шамар върху ухилената глупава физиономия на онзи, когото направиха министър-председател, и на онзи, който се крие в Бояна - турчинът, който сега се гаври с нас и се хили и си мисли, че там си е осигурил комфорта за вечни времена. Днес ще го извадим от дупката му и ще го изправим на съд. За Доган, за Станишев, за Кобургготски, за всички бандити, които се гавриха с България - ще има съд, ще има възмездие, разпали се Сидеров.
Лидерът на ДСБ Иван Костов не бе забелязан на митинга. Партията му обаче бе представена от депутата Константин Димитров. Останалите народни избраници от опозицията редуваха пленарната зала с трибуната на открито пред сградата на БАН.
Е, ако прибавим пратените от Румен Петков две-три хиляди жандарми на площада пред парламента, заедно с протестиращите могат да го докарат до заявената от опозицията численост.
Показателно за дереджето на гражданското ни общество е, че
протестът се разсъхна преди края на дебатите
Вероятно от скука, по време на дискусията министър-председателят Сергей Станишев помогна на Бойко Борисов да спретне следващото правителство. Естествено той произведе в премиер на новото обединено дясно управление основния си политически конкурент, столичния кмет. Като вицепремиери по сигурността Станишев видя лидера на ДСБ Иван Костов или съпартиеца му генерал Атанас Атанасов. Предводителят на Атака Волен Сидеров бе назначен за вицепремиер по икономическата част, който ще отговаря за национализацията. Депутатът Лъчезар Иванов и шеф на ГЕРБ-София бе разпределен като вице по социалните въпроси. Здравният ресор, според Станишев, ще се падне или на Атанас Щерев от БНД, или на Борислав Китов от БНС. За финансов министър сегашният премиер препоръча Стоян Мавродиев, един от авторите на икономическата програма на ГЕРБ.
Сигурно ще създадете едно министерство за усвояване на еврофондовете начело със Стефан Софиянски, защото той знае как, подкачи опозицията Станишев от трибуната и набързо даде горите и земеделието на Яне Янев от ОДС. Външното министерство в кабинета на бъдещето бе отредено за архонт Слави Бинев от Атака. Независимият депутат Стела Банкова бе назначена за социален министър, а колегата й Минчо Христов - на енергетиката. Станишев отреди Министерството на отбраната за Красимир Каракачанов и ВМРО, а бившият външен министър Надежда Михайлова трябвало да се задоволи с евроинтеграцията. На целия този тюрлюгювеч Любен Дилов -син ще е говорител на правителството, умозаключи Станишев, с което доразвесели мнозинството.
Нямаше как министър-председателят да бъде попитан дали е съгласувал следващото правителство с коалиционните си партньори, защото те очевидно
не бяха вместили в личния си график
дебатите по вота. Лидерът на ДПС Ахмед Доган въобще не се появи в залата, а Симеон Сакскобургготски не бе на балкона сред гостите.
Интересното свършва дотук. Останалото беше дълго, мъчително и нахално. Предаваме го кратко, по задължение и с омерзение.
Заместник-председателят на ДСБ Веселин Методиев представи малко след 9 часа сутринта мотивите на вота. Председателят на парламентарната Комисия за борба с корупцията Борислав Великов от БСП от чиста куртоазия призна, че корупция наистина имало, но се правело всичко възможно за нейното намаляване.
Председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов обобщи: Криминализирате политиката, засекретявате вземането на решения за управление на държавата. Събирате се тайно, действате нелегално, излизате наяве само в краен случай, ако има нещо за продаване и за преразпределение, и най-вече за усвояване. Тази дума се превърна в синоним на ограбване. По-късно Бакалов връчи с апломб на премиера Станишев една папка с доказателства за корупция в сегашното управление, но така и не се разбра какво съдържа тя.
После дойде ред на ДПС да се развихри. Заместник-председателят на движението Лютви Местан обяви, че тройната коалиция не е мръсна дума, а живо олицетворение на римската поговорка Власт властта спира, но във вариация
партньор партньора възпира
Три предпоставки за корупция у нас, посочени и от Европейския съюз, разкри от трибуната Иван Костов. На първо място, през последните два мандата на управление, особено БСП и президентът Гоце Първанов, овладяха и трите власти, за да ги парализират и да ги направят безконтролни. Второ, над изпълнителната и законодателната власт действа Съветът на тройната коалиция и трето - премиерът Станишев не контролирал министрите, каза лидерът на ДСБ. Безмитните магазини, обществените поръчки, както и законодателство, създаващо такива предпоставки, според него са основните източници на корупция в управлението . Трите партии в коалицията са си разпределили сфери на контрол и облагодетелстване - инфраструктурата и енергетиката за БСП, ДПС - екологията, земеделието и здравеопазването, а за НДСВ, поради намаленото й влияние, останаха земите на Симеон Сакскобургготски, подчерта още Костов.
Всички от опозицията разкритикуваха правителството заради злоупотреби или неусвояване на европейските пари, както и за небрлагоприятния бизнес климат.
Променихме данъците и корупцията намаля
даде своя принос в говорилнята и икономическият мотор на БСП, министър Петър Димитров. Той мина на темата за корупцията по време на правителството на Иван Костов и се опита да стовари вината за сегашното състояние на Кремиковци на тогавашния кабинет, който го харизал за 1 долар на човек, сега един от най-богатите българи. После нарече Бойко Борисов човек, разследван от Конгреса на САЩ, който не е декларирал половин милион евро, които е афиширала приятелката му Цветелина Бориславова, шеф на надзора на СИБанк. Вярно, че са модерно семейство, но са семейство, мъдро заключи Петър Димитров. Накрая той засегна и Христо Ботев. В отчаян опит да цитира стихотворението му В механата (впрочем, подходящо както за случая, така и за състоянието на тройната коалиция), министърът натъкми стиховете така ... не знайте вий позор ли е или слава.
А колкото до корупцията... всичко се вписва в един сравнително по-точен цитат от Уилям Шекспир (Хамлет): Останалото е мълчание.
Спасиана Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във