Банкеръ Weekly

Общество и политика

DAEWOO ОСТАНА НАДЕЖДАТА НА ХИМКО

Агенцията за приватизация официално прекрати в петък (5 юни) преговорите със Stelar Global за покупката на 57% от капитала на Химко. Условието за продължаване на преговорите бе канадската фирма да заплати депозит от 5 млн. долара най-късно до 4 юни. Банковата гаранция, която АП първоначално предвиждаше, бе 500 хил. долара, но очевидно подобна сума не доказва достатъчно сериозността на намеренията на Stelar Global.


Сделката с продажбата на врачанския торов завод забуксува още в края на миналата година. Последва продължителна размяна на мнения между АП и Stelar Global, докато през последния месец канадците просто отказаха да преговарят с агенцията.


Химко вероятно ще бъде предложен на южнокорейския концерн DAEWOO. Това заяви през миналата седмица изпълнителният директор на агенцията за приватизация Захари Желязков. Южнокерейците бяха класирани на второ място в търга за врачанския комбинат. Първоначалната цена от 123 млн. щ. долара, с която Stelar Global спечели търга, бе сред най-оптимистичните. Вероятно подобен ход е целял единствено да бъде отстранена DAEWOO. Цената, която предложи тогава южнокорейският концерн за 57% от капитала на дружеството, бе 68 млн. щ. долара.


След продължителни преговори между Агенцията за приватизация и Stelar Global инвеститорът намали сумата на 100 млн. щ. долара, половината от които платими в ДЦК, но така цената падна допълнително.


Неотдавна вицепремиерът Александър Божков, заяви че ако се яви купувач за Химко, който плати веднага, сделката ще бъде сключена с него.


Ако южнокорейският концерн купи врачанското предприятие, това ще бъде третата сделка, при която DAEWOO печели търг, след като първоначално е класиран на второ място. През същите перипетии минаха южнокорейците, когато закупиха световния търговски център Интерпред и хотел Шератон.


Много вероятно е, ако започнат преговори с DAEWOO, цената да падне под 100 млн. щ. долара. Южнокорейците могат да обосноват такова искане с нарастващата задлъжнялост на дружеството.


Само за първото тримесечие на 1998 г. Химко е натрупал 11 млрд. лв. загуби и на практика е изконсумирал печалбата от 12 млрд. лв. за 1997 година. Задълженията на врачанския торов завод са 55 млрд. лева. От тях 34 млрд. лв. дължи на Булгаргаз. От няколко години Химко работи с 50% натоварване на мощностите си.


Постоянно спадащата цена на карбамида на световните пазари ще бъде допълнителна пречка при продажбата на дружеството. В момента Химко държи сравнително високи цени, които го правят неконкурентоспособен. Непълното натоварване на мощностите, както и високата производствена себестойност поставят Химко в неизгодна позиция спрямо руските и украинските производители. Дружеството държи 3% от световните пазари на изкуствени торове.


Но по-важна в случая е не толкова цената, колкото инвестиционната програма, която ще предложи бъдещият купувач.


В резултат на влошеното финансово състояние на комбината през миналата седмица ръководството му реши от 1 юли да спре производството за три месеца. Предвижда се производството да бъде възобновено след 1 октомври. През този тримесечен период ще бъдат освободени 130 работници в пенсионна възраст и 2400 от останалия персонал. От принудителния отпуск 30 дни ще бъдат неплатени. В резултат на предприетите мерки синдикалният съвет на КНСБ към Химко поиска оставките на управителния и надзорния съвет на дружеството, както и на мениджърския му екип. Булгаргаз настоява Химко да плати поне част от задълженията си, независимо че спира да работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във