Банкеръ Daily

Общество и политика

Дачич реагирал на думи, които Борисов не е казвал

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна със сръбския си колега - вицепремиера и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич. Двамата разговаряха в словашкия курорт Високе Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Екатерина Захариева е подчертала, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически и че реакцията на Дачич е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските двустранни отношения. Фактът, че 23 държави от Европейския съюз, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на тези отношения, а и България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската й интеграция, ех отбелязала Захариева.

"Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов - най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му", обясни пък сръбският вицепремиер. Той изтъкна, че си сътрудничи с Борисов от много време, затова бил изненадан от интерпретациите на думите му в сръбските медии.

"Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия. Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред", подчерта Ивица Дачич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във