Банкеръ Daily

Общество и политика

"Да ви вземем болката" - желанието на актьорите на "Икар 2020"

Министърът на туризма Марияна Николова връчва наградата на режисьора Никола Петков.

„За 35 години в театъра за първи път ми се случва да съм с гръб към публиката и салонът да е празен. Дано скоро отново срещнем очите на зрителите. Защото това, което ние, актьорите, от сцената искаме, както казваше Крикор Азарян, е да ви вземем болката. Това, което днес лекарите вършат за всички нас, за цялото ни обществото и за целия свят“. С тези думи, в навечерието на Деня на народните будители, актьорът Марин Янев прие Наградата „Икар 2020“ на Съюза на артистите в България за изключителен принос към българския театър.

Дългогодишният актьор от трупата на Народния театър, разказа детски спомен, с който илюстрира каква радост носят аплаузите. Някъде през петдесетте, шестдесетте години на миналия век, той всеки обед носи канчета за храна на баща си, който е театър майстор във Варненския театър.

Когато има дневни представления, Марин бърза да отиде на задния вход на театъра, където чака талига да откара декорите след представлението в склад на театъра. Впрегната била пенсионирана кобила от цирка – на име Звезда. И тя, като чуела аплаузите от театъра, както била с всичките хамути, се изправяла на задните си крака и започвала да се покланя.

„Беше уникално. Дано никога не ни напуска тази радост от аплаузите, която н инапомня, че е имало смисъл и че все още има смисъл в това, което правим“ – завърши благодарствената си реч Марин Янев.

Председателят на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев поздрави колегите си със „Здравейте, будители“, след което ги призова да се изправят на крака, за да благодарят и се поклонят на лекарската гилдия. Той прикани всички да се пазим взаимно и да се ограничим от всичко излишно.

Въпреки нетрадиционната церемония, при която всички бяха с маски, които сваляха пред микрофона, не липсваха забавни моменти. Койна Русева и Миро поздравиха присъстващите със своя хит „Нависоко“. Водещият Димитър Павлов се оправдаваше, че заради противоепидемиологичните мерки и ще води, и ще раздава награди.

Кирил Маричков, който получи наградата „Икар 2020“ за изключителен принос към музиката, присъдена му от гилдията на Музикалните артисти, добре дезинфекцира микрофона, преди да го вземе от кмета на София - Йорданка Фандъкова, обявила наградата му.

„Стреснат, трогнат и очарован съм. Благодаря на майка ми и баща ми и на всички вас, които спасявате положението“ – обърна се Маричков към артистите.

Министърът на туризма Марияна Николова, която обяви носителя на на Награда „Икар 2020“ за чест и достойнство, неколкократно се опита да се „здрависа“ с отличения режисьор Никола Петков с жеста юмрук в дланта на ръката. Накрая му обясни, че така трябва да се поздравяваме по време на пандемията.

Режисьорът благодари на Съюза на артистите и предсеателя му Христо Мутафчиев, че са се сетили за него. „Много е приятно да получаваш малко внимание, не само когато си на сцената, но когато си сам вкъщи, в компанията единствено на своята съпруга. Така че тук поуката е – уважавайте старостта – това е вашето бъдеще“ – подчерта Никола Петков.

Имаше и други споделени поуки - Стефан А. Щерев, който бе награден заедно с „Лигна“ (Германия) за „Нонумент“ в категорията „Съвременен танц и пърформанс“, обяви, че тази категория потвърждава, че театър може да се прави не само на сцената, но и на връх Бузлуджа, например . Той специално благодари на Национален фонд „Култура“ и обърна внимание, че това е най-подходящата категория за неговия спектакъл. „Който не може да прави нормално изкуство, минава на концептуално. И едно време се питахме, като излизаше някой от представление: „Хубаво ли беше или беше модерно?“ – пошегува се Стефан А. Щерев.

Бойко Кръстанов, който прие наградата от името на колегите си, за най-добър драматичен спектакъл – а именно - „Празникът“, в Малък градски театър „Зад канала“ на режисьора Явор Гърдев, остана с маската си и пред микрофона – за да може, ако не му се получи изказването, после по-лесно да се монтира друго.

Но освен закачки имаше и тъга и сериозност – театралната гилдия си припомни имената а артистите и режисьорите, напуснали този свят през последните две години. Снежина Петрова, която получи специалната награда за значимост и постижения - за проекта си „Медея“, се включи онлайн, за да благодари за наградата си. Стана ясно, че е под карантина. Тя пожела на всички здраве и призова зрителите да презаверяват билетите си.

Тя не посочи конкретни представления, но имайки предвид раздадените награди, може лесно да се направи списък:


  • „Косвени щети”, на сцена Backstage в Театър „Азарян“, в който актрисите Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова спечелиха наградата за дебют. Номинацията е прецедент, тъй като се отличават всички актьори от едно представление.

  • Пинокио“ с режисьор Тодор Вълов в Държавен куклен театър – Русе, който получи „Икар 2020“ за най-добър куклен спектакъл.

  • „Меко казано“ в Държавен куклен театър – Стара Загора заради Милен Апостолов, който за музиката си в спектакъла спечели „Икар 2020“ за постижение в кукленото изкуство. Той си подели наградата с режисьора Димитър Стефанов, отличен за „Хартиени истории“ в театър „Корсар“.

  • „За едно явление в електричеството“ в театър „Възраждане“,в което Йордан Ръсин спечели „Икар 2020“ за водеща мъжка роля. Композиторът Михаил Шишков-син получи „Икар 2020“ за музиката си в същото представление.

  • „Как е“ – спектакълът в в Театрална работилница „Сфумато“, с който Елена Димитрова грабна „Икар 2020“ за водеща женска роля.

  • „Слава“ в ДТ „Николай Масалитинов“ – Пловдив, където в образа на Козме играе Димитър Банчев, отличен с „Икар 2020“ за поддържаща мъжка роля.

  • „Най-бързият часовник във вселената“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“, където Станка Калчева в образа на Чийта Бий спечели „Икар 2020“ за поддържаща женска роля.

  • „Последният човек“ в Държавен куклен театър – Стара Загора – заради сценографията на Мариета Голомехова, отличена с „Икар 2020“ за работата си.

  • „Одисей“ в ДТ „Николай Масалитинов“ – Пловдив – който спечели „Икар 2020“ в категорията „Майсторско техническо осъществяване“.

  • „Слава“ в ДТ „Николай Масалитинов“ – Пловдив, спектакълът, за който Стайко Мурджев отнесе „Икар 2020“ за режисура.

За драматургичен текст „Икар 2020“ отиде при Боян Папазов за „13 преображения“. Той благодари на колегите си драматурзи, оценили опита му да се докосне до гения на Илия Бешков, обявен през 2000 г. за човек на столетието.

За критически текст с „Икар 2020“ бе отличен Асен Терзиев за „Драмата и Английският романтизъм – Уърдзуърт, Колридж, Байрон, Шели“. Терзиев припомни началото на филма „Влюбеният Шекспир“ - покъртителни сцени с бедстващи артисти по време на епидемия, но после се стига до написването на „Ромео и Жулиета“.

Бяха отличени и най-добрите - във вариететното и атракционното изкуство - Нина Петровска, в дублажа на женска и мъжка роля – съответно нежният глас на Ася Братанова за Конча и Монахинята в „Щурите съседи“ и Станислав Димитров за Дон Луис в „Шест сестри“.

Специална награда „Цирково изкуство“ тази година се присъди на Николай Балкански за постиженията му в областта на цирковото изкуство.

А двете големи награди – на зрителите, гласували онлайн на сайта на Съюза на артистите https://uba.bg/ikar-poll-2020/. (общо 24387 души), отидоха за „Златната гъска“ в Държавен куклен театър – Бургас, определена за най-добър куклен спектакъл, и за „Празникът“ в Малък градски театър „Зад канала“, обявен за драматичен спектакъл на 2020 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във