Банкеръ Weekly

Общество и политика

Да учредим борд срещу глупостта

Недалновидните социолози и политици - със забранен достъп до него

Влиза Цветан Цветанов при Бойко Борисов и казва: Шефе, имам една добра и една лоша новина.- Давай първо лошата...- Според социолозите БСП хваща 58%!- А добрата?- Ние имаме 78% !!!
Този виц народът измисли през април 2013-а, когато баш социоложката на МБМД Мирослава Радева (днес по-известна като ВИП брадърка)хвърли на гласоподавателя следните цифри: На 12 май за ГЕРБ ще гласуват 30%, за БСП - 16 процента. В същото време всички останали нейни колеги даваха приблизително равен резултат - червени рози и гербери си дишат във вратовете.


Часове преди да бъдат отворени изборните секции обаче, ТВ7, подпомогната първо зад кадър от БСП, а после и съвсем откровено, разтръби: в печатница в Костинброд са открити над 350 000 незаконни бюлетини, годни да послужат по предназначение.


Е, бюлетините бяха арестувани. А повечето анализатори направиха връзка между цитираното изследване и евентуалните резултати от предотвратения опит за подмяна на вота - това били напомпаните проценти, за които впоследствие се досетихме, че сам Бойко Борисов е заплатил подобаващо. Въпреки напъните на г-жа Радева да ни втълпи, че някакви неназовани французи и американци й поръчали "независимото" изследване.


Сценаристите днес, изглежда, се подготвят за нови подвизи. На 26 януари "Алфа Рисърч", любимата по думите на Генерала агенция оповести следните резултати: ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 17.8%, за БСП - 15%, за АБВ - 7%, за ДПС - 6.2%, за Реформаторския блок - 5.2 процента.


Коментарите не закъсняха. "И Алфа Рисърч" се продаде на ГЕРБ". "Съюзът "Мишо Бирата" вкара платената социология в играта. Коалицията между Бойко Борисов и Георги Първанов, енергийните босове Богомил Манчев и Иво Прокопиев цели връщането на ГЕРБ на власт, за да могат спонсорите им отново да захапят огромен пай от държавната трапеза."


Скандалът, естествено, е в това, че няма как току-що размразената АБВ да събере цели 7%, пък и да изпревари ДПС. Нищо че анкетьорите съвестно обясняват как азбукарите щели да вземат 3% от електората на БСП, други два процента - от националистите и центристите, а останалите два - от негласуващи граждани.


А ето какво твърди и Боряна Димитрова, основател и шеф на агенция "Алфа Рисърч": "Нашите данни са обективни, прецизни и точни. Ние не сме идиоти. Истеричната реакция и чутовният кризисен пиар идват поради една основна причина - ужас от истината."


За какъв ужас иде реч обаче, при положение че да събереш 7% за четири дни (проучването е правенона 18-22 януари, а на 14 януари стана ясно, че АБВ ще има втора листа за евровота през май тази година)си е направо рекорд за Гинес? Вярно, заедно с президента Георги Първанов във възкръсналото движение са един бивш външен и един бивш вътрешен министър (Ивайло Калфин и Румен Петков). Това обаче съвсем не е достатъчно, за да твърдим, че АБВ ще има двама представители в Европейския парламент. Най-малкото защото, за да се случи, ще са необходими над 300 000 гласа, които азбукарите едва ли имат шанс да получат.


Лидерите на АБВ не крият своя приоритет номер едно - рестарт на АЕЦ "Белене", за който Борисов бил обещал подкрепа. Поне така твърдят едни хора, на които едни други хора дали флашка с разговори по темата между Борисов и Петков, Борисов и Първанов. Сетиха се още как крайната цел на заверата била един ден Първанов да стане премиер, а Борисов - президент на България. В крайна сметка всеки има право на мечти!


Например новоизлюпеният политик Николай Бареков се вижда скоро в ролята на български министър-председател. Той, който твърди, че целта му е "битка на живот и смърт с Борисов", коментира "Алфа Рисърч" по следния начин: "Манипулация! Данните потвърждават връзката между Първанов и Борисов, чиято партия "обслужва с действията си бившия държавен глава". И още: "Агенцията е част от групировката на олигарха Иво Прокопиев и служи вярно на Бойко Борисов."


Едва ли е за подценяване и съвпадението, че на 4 февруари се очаква национален митинг срещу кабинета "Орешарски". Тогава окупатори и опозиционери ще опитат да повторят събитията от февруари 1997-а. За студентите ще припомним, че на този ден преди 17 години Първанов и Николай Добрев върнаха на президента Петър Стоянов мандата на левицата за правителство, след което партиите се споразумяха за предсрочни парламентарни избори през април. Съвпаденията в действителност са в политическата криза и в протестите. За разлика от 97-а обаче, страната е стабилна финансово и нервни и жадни за власт играчи пробват да я обладаят с разнообразни трикове като вотове на недоверие, подстрекателства към митинги, стачки, социологически проучвания...


Впрочем миналата година социолозите се обединиха в своеобразен борд срещу безобразията на Мира Радева. Днес ситуацията в гилдията е по-различна. Електоралният трус можел да промени посоката във всеки един момент, данните били получени по коректен път, но хората понякога говорели едно, пък вършели друго и т. н.


Цинизмът в случая е, че пак народът им е виновен - на политиците и на социолозите. Не е ли време да учредим борд срещу глупостта? И да не допускаме в него недалновидни политици и социолози? Да не им даваме думата - освен в някакви жълти риалита.


Направим ли го, както се казва, те сами ще изпаднат зад борда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във