Банкеръ Weekly

Общество и политика

Да ти се прииска да си румънец

Благодетелите на България.

Предстои поредният ремонт на ремонта в законодателната дейност на ГЕРБ и правителствата на Бойко Борисов. Гафовете при управляващите започнаха да се случват не всяка седмица, а всеки ден. След скандалите с повишените прагове на преференциите и опита за данъчна амнистия на Главното мюфтийство, се оказа, че 31% от хората, на които им предстои да се пенсионират през тази година, ще бъдат ощетени заради текст в Закона за държавния бюджет, приет от парламента в края на декември миналата година.

Всъщност ощетяването на българските пенсионери започна още през 2015-а с реформата на тогавашния министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин от партия АБВ, която беше коалиционен партньор на ГЕРБ в кабинета "Борисов 2". Дотогава хората, които се пенсионират, можеха да изберат трите най-добри за тях години от целия си осигурителен стаж и пенсията им се изчисляваше въз основа на тях. С реформата "Калфин" тази възможност беше премахната и бе приета нова формула за изчисляване на пенсията на базата на осигурителния стаж след 1997 година. Въпросните поправки в Кодекса за социално осигуряване, подкрепени единствено с гласовете на ГЕРБ и АБВ, влязоха в сила от 1 януари 2019-а. А за капак през декември миналата година по предложение на кабинета "Борисов 3" депутатите от управляващото мнозинство тихомълком зачеркнаха още три  години - до 2000-а. Аргументът за отпадането на тези три години е, че тогава не е имало максимален осигурителен доход, регистрите за този период са непълни, а "стимулите" за измама - големи. И се стигало до случаи на нереално високи пенсии. Тази промяна мина с гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Получава се така, че хората на Бойко Борисов в компанията на различни коалиционни партньори последователно провежда политика за ощетяване на част от българските пенсионери. Целият цирк е, че Патриотите, които в предизборните си програми през 2017-а обещаваха 300 лв. минимална пенсия, безропотно са гласували за неблагоприятните за някои граждани изменения. Нещо повече, и в управленската програма на третото правителство на Борисов (чието изпълнение никой не отчита) увеличаването на доходите е един от приоритетите. Дали обаче от глупост, дали с корист - на част от пенсионерите управляващите де факто се опитват да ги намалят. 

Пръв за възникналия казус алармира бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов. Той бил залят със сигнали на хора, които цял живот са се осигурявали честно върху заплатата си, и сега разбират, че са жестоко прецакани. Ексдепутатът определи някои разминавания при изчисляването на пенсиите по новата и по старата формула като чист грабеж.

Отношение по темата взе и председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов, категорично заявявайки, че всеки човек трябва да се пенсионира при същите условия, при които е започнал работа. Той препоръча да се въведе гратисен период, през който да са в сила и старата, и новата формула, и всеки сам да избира по коя от тях да бъде определена пенсията му.

Както можеше да се очаква, когато скандалът започна да се разраства, и то два месеци преди евроизборите, Бойко Борисов се усети, че сътворената недомислица може да взриви държавата и е сериозна заплаха за властта. Премиерът спешно привика на "Дондуков" 1 социалния министър Бисер Петков, синдикатите и ръководителя на НОИ Ивайло Иванов заради новата формула за изчисляване на пенсиите. И разпоредил на експертите да няма намалени пенсии.

На срещата присъства и вицепремиерът Томислав Дончев, който по-късно обяви, че не само нито един "нов пенсионер" няма да бъде ощетен, но, видите ли, се предвижда да бъдат отпуснати 53 млн. лв. за великденски надбавки на пенсионерите. В случая обаче е необходимо едно малко уточнение - тази "благодат" ще докосне 1 322 300 пенсионери, чиито пенсии заедно с добавките и компенсациите за април са до 348.00 лв. (линията на бедност за 2019-а) и ще се изразява в едни 40 лева. Само си представете какво означава това - над 1 322 000 души у нас живеят под и на линията на бедността, докато някои управници се пъчат как успешно се развивала държавата.

От думите на участниците в съвещанието при Борисов се разбра, че за да няма ощетени, всяка нова пенсия занапред ще се смята и по старата, и по новата формула, и ще се прилага тази, която е по-благоприятна за човека. За да стане това, ще бъдат внесени нови законови промени в Кодекса за социално осигуряване. А защо изобщо бяха правени предишните и къде бяха тогава синдикати, министри, депутатите от мнозинството,  барабар с Патриотите, и всички други "експерти", по този въпрос дори и Цв. Цветанов мълчи. Междувременно властите в Румъния тези дни обявиха, че пак ще вдигат пенсии и заплати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във