Банкеръ Weekly

Общество и политика

Да си внесем протестиращи румънци

Преди около година и половина - две зададох въпрос на премиера Бойко Борисов кога ще настигнем Румъния? Той отговори, че до месец-два не просто ще се изравним с румънците, ами и ще ги изпреварим. И то с много!

Днес още чакаме изпреварването, но оглеждането май няма да помогне. Както и да се сравняваме с румънците - все ни бият. В България учителите тъкмо се зарадват, че им увеличават заплатите с 20-25% и четеш как на север от Дунава това вече се е случило, и то с 50 процента. Медиците ни, които още не са заминали в чужбина, сигурно тъжно поклащат глави, научавайки, че на румънските медицински сестри възнагражденията са скочили от 530 на 900 евро, а на лекарите - от 1000 до 2700 евро...

И властта у нас дава пари. Всеки, който в днешно време поиска повече, излиза на протест. "Рецептата" работи безотказно и това вече го знаят всички - от животновъдите до полицаите. Вярно, левчетата не са много, но стигат за частично успокояване на страстите. Затова и природозащитниците избраха най-подходящия момент - докато държавата е председател на Съвета на ЕС, да се покажат и пред чуждестранната публика. Разбира се, в такава ситуация министър-председателят няма как да не е по-сговорчив и склонен на отстъпки. И за да не вика никой по жълтите павета, отваря държавната торба и дава. Нищо, че не е негова. И нищо, че не е бездънна. А откъде идват парите - ами от излишъците. От излишните пари за наука, за култура, за здравеопазване, за развитие...

Ето я и съществената разлика между нашенските и румънските протести. У нас всеки протестира колкото да му подметнат някоя трошица и после се снишава. В Румъния над 100 хил. души излязоха по улиците заради несъгласието си със законодателните промени, които ограничават независимостта на румънското правосъдие. Обикновените румънци не искат обвиняемите лица да присъстват на разпитите на свидетелите, обиски да се извършват само след предварително уведомяване на заподозрените, видеозаписите да не се считат вече за съдебно доказателство, а обвинени в корупция да не бъдат задържани в следствения арест.

Да, и в България имаше подобни демонстрации, като например "Маршът за Европейско правосъдие" в края на септември миналата година. Само че къде ти 100 хиляди. И не можеш да разбереш дали отново не се преследват някакви партийни цели и демонстрации на активност. Докато в Румъния негодуват срещу секторни политики, защитават ценности, протестират срещу потъпкване на принципи, у нас недоволството се насочва към конкретни личности, а не към системата, която ги е избрала.

Най-масовата протестна проява в България през последните години се състоя през лятото на 2013-а. Тогава десетки хиляди излязоха на улицата, негодувайки срещу избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Оттогава досега нищо не успява да "извади от равновесие" българите, при все че нищо съществено не се е променило. Нито Пеевски е нов, нито сметките за ток и за вода са спрели да растат, нито хората са започнали по-лесно да връзват двата края. Продължава погазването на законите, корупцията все така си се шири... Каква е тази корумпирана "демокрация"? Оказва се обаче, че тези неща не са в състояние да ни събудят и може би наистина ще е добре да си внесем малко румънци?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във