Банкеръ Weekly

Общество и политика

Да си отгледаш троянски кон

Назначенията на властта в последната й година

Според националната статистика на фона на стагнацията в частния сектор заетите в обществените сфери в последните три са се увеличили с почти 20 хиляди. Във време на криза, когато фирмите не са в състояние да отварят работни места, може да се приеме донякъде, че държавата и общините наемат повече хора. Колкото и безсмислено и контрапродуктивно да е това от гледна точка на икономиката и на многократно заявяваното от управляващите намерения да не се раздуват разходите в бюджета.


Ала дори да погледнем снизходително на тенденцията, все пак условието е администрацията да не се раздува до безкрайност и назначенията около държавно-общинските софри да не целят


трудоустрояване на наши хора

преди изборите.


Точно това обаче става в момента в Кърджалийско, твърди високопоставен източник на в. БАНКЕРЪ, пожелал анонимност. В училищата в общината се наемат около 400 учители и възпитатели, които са близки до управляващата партия. Назначенията се правят срещу уверението, че получилият работното място ще си сътрудничи с властта. Според сигнала откриването на новите работни места се финансирало с европейски пари. През 2008 г. са стартирали национални образователни програми, които сега се издържали изцяло от фондовете на ЕС. Според източника ни по същата партийна схема в сферата на образованието могат да бъдат наети около 7000-8000 души в цялата страна.


От ГЕРБ категорично отрекоха тези твърдения. Това са абсолютно несериозни неща. Правят се политически внушения, в които не бих желала да влизам, коментира за БАНКЕРЪ депутатът на ГЕРБ от Кърджали Цвета Караянчева. Според нея това е част от пропагандната война, която БСП води срещу правителството. Тя обясни, че по този начин общественото внимание се насочва в погрешна посока, след като ДПС години е правила


безпринципни назначения

в региона. На практика с тези приказки социалистите прикриват изключително тежкия проблем с кадруването на ДПС в смесените райони. Караянчева, която е заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, увери, че не е чувала изобщо да се дава работа на толкова голям брой хора в образователната сфера. Тя подчерта още, че наемането на възпитатели и учители зависи единствено от преценката на конкретните директори, а не от управляващата партия.


За разлика от този случай, нещата при по-високите постове в държавата са горе-долу ясни. Последната година от мандата досега винаги се е използвала за окопаване в държавни и общински структури. В оставащите около осем месеца до изборите има няколко важни длъжности, които, ако бъдат овладяни, биха могли да подсигурят силни лостове за влияние, независимо от резултатите на вота.


Най-важен, разбира се, ще бъде изборът на главен прокурор. Освен обвинител номер едно предстои и избор за директори на БНТ и БНР.


Соченият за фаворит на управляващите пловдивски съдия Сотир Цацаров вече беше похвален от вътрешния министър, според когото съдията има безупречна репутация в Пловдив.


Мощно рамо

му даде и самият премиер, който призна: Цацаров е най-добрият окръжен съдия, с когото съм работил като главен секретар на МВР. Заслужава си Цветан Цветанов и Бойко Борисов да се замислят дали подобна открита подкрепа повече би помогнала или навредила на фаворита им. Още повече че и самият Цацаров поне публично демонстрира недоволство и показа, че не е особено щастлив от думите им за него.


Протекцията от политическата власт е важен фактор за поведението на магистратите. Дългогодишната изграждана зависимост между съдии и прокурори и партиите трудно може да изчезне. Показателен е случаят с близката до Цветанов председателка на Софийския градски съд Владимира Янева. Нека си припомним, че в началото на годината беше разпространено нейно писмо, в което тя консултира вътрешния министър и шефа на ДАНС как могат да излъжат статистиката за броя на използваните СРС-та. Иначе, разбира се, съдебната власт е независима.


Има и обратните примери, но те са по-редки. Никола Филчев показа как един главен прокурор може да се отдели напълно от


политическите си покровители

nbsp;


Заместник-министър на правосъдието в кабинета Костов, той оглави обвинението през 1999 година. Издигнат благодарение на СДС, Филчев разполагаше с почти безконтролна власт, която използва, за да удари бившите си сини приятели. Той започна разследване срещу фондацията на Елена Костова Бъдеще за България и привлече като клиент на прокуратурата шефа на контраразузнаването Атанас Атанасов.


Показателно за ефекта от ролята, която играят партиите при избора на висшите магистрати, е, че и при Татарчев, и при Филчев, и при Велчев обвинението претърпя пълен провал в една и съща сфера - политическата корупция. Много трудно е да се прецени дали обаче това се дължи повече на свързаността между двете гилдии, или е свързано с професионалната безпомощност и корупцията в самата съдебна система.


Приближава и назначението на директори на БНТ и БНР. Мандатът на Вяра Анкова изтича през май, а този на Валери Тодоров - през юни. Засега няма обществен дебат по призива на шефа на СЕМ Георги Лозанов изборът им да се изтегли с два месеца по-рано, за да не се засече с предизборната кампания.


При публичните медии действа изкривен


принцип на толерантност към властта

nbsp;


При телевизията това е определено по-силно изразено, отколкото при радиото. Разбира се, в БНТ има и предавания, които показват истинска публицистика и журналистика. Едно от тях е Вяра и общество на Горан Благоев, което няма аналог в своята тематика. Референдумсъщо пази прилично ниво. Големите пробойни са в новините, които твърде често се позовават на правителствените прессъобщения като на проверена истина. БНТ и БНР обаче имат едно голямо предимство пред частните си конкуренти - при тях е ясно откъде може да дойде влиянието върху обективността на информацията. И двете обществени медии, като са наясно с евентуалните обвинения, се стремят да не дават особено ярки основания за тях. Докато при останалите медии интересите могат да са твърде многопосочни.


Съществува и риск, ако новите шефове на държавните медии са с по-ярка политическа обагреност, следващото правителство да не може да работи с тях.


Предстоящите месеци ще покажат дали и това управление прави назначения от типа в 12 без 5 като предишното. За довиждане кабинетът Станишев назначи четирима посланици и няколко консули. Тогава Борисов предупреди, че ще


отмени назначенията

и месеци по-късно наистина го направи. Който си мисли, че ще бъде назначен сега, ще се спотайва и ще саботира новото правителство, няма да успее, обяви той в средата на 2009 година.


Струва си да се върнем към случая, защото броят на трудоустроените в последната година на тройната коалиция беше наистина впечатляващ. Освен отменените впоследствие назначения правителството изпрати като посланик във Великобритания бившия външен министър Любомир Кючуков, шефа на кабинета на външния министър Калфин - в Швейцария, а шефа на вицепремиерския му кабинет - в Кипър. Административният директор на външно министерство пък оглави българската мисия в Португалия, а за Дания замина шефът на дирекция в регионалното министерство Валентин Порязов. На добри позиции бяха уредени още заместник-министърът в МВнР Тодор Чуров, който пое мисията ни в НАТО, и шефът на дирекция в МвнР Андрей Техов, назначен за представител на България в Съвета на Европа. Списъкът не свършва дотук, а нека си припомним, че известност придобиха само сдобилите се с постове по върховете. Как се е действало на по-ниските етажи никой не си направи труда да разбере.


Най-неприятните изненади идват в последните шест месеца. Напоследък властта влиза от гаф в гаф. Ако ГЕРБ последва примера на тройната коалиция с безпринципни назначения в последния момент, рискува да досрути допълнително рейтинга си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във