Банкеръ Daily

Проф. Атанас Кундурджиев:

Да се закрие Covid отделението и да се лекуват други заболявания

„Има огромен наплив от пациенти за операции и диагностика след се възобновиха плановите операции“, това съобщи пред БНР проф. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология и член на Борда на директорите на УМБАЛ "Свети Иван Рилски.

Проф. Кундурджиев пояси, че част от клиниките като неврохирургията / защото тумурите не могат да чакат/ и онкологията и хематологията не са спирали работа и по време на извънредните мерки, защото там заболяванията не търпят отлагане, но всички останали клиники като ревматологията, която е най-голяма в София, нефрологията, гастроентерологията, са били затворени и има дори вече листи на чакащи пациенти. „Защото част от тях са хронично болни пациенти, които дълго време не са се следили и сега вече не могат повече да се отлагат“, обясни той.

„И тъй като част от леглата ни бяха отделени за лечение на пациенти с Covid-19 , а тези пациенти много намаляха – те са една 4 души,/ при заделени 70 легла/ моят призив е за една по-гъвкава политика от страна на Министерство на здравеопазването и да се тръгне към закриване на тези отделения, като леглата се върнат за останалите болни с други заболявания", допълни професорът.

"Делим си леглата дори с Клиниката по професионални болести и работим с половината от необходимия си капацитет – отлагаме не спешните, но докога…?" Това попита специалистът. 

"Защото и част от нашите хронично болни пациенти вече преболедуваха коронавируса и всъщност сега те се нуждаят от лечение на последиците от вируса, но те вече не са заразни пациенти. Например в нефрологията, такива пациенти след преболедуване имат нужда от сериозно проследяване на основното си заболяване, което се е обострило. Това са пациентите с имунни нефропатии, системни болести, хронична бъбреча недостатъчност- тези пациенти са и в рисковата група за боледуване от Covid- 19 , защото много от тах имат и диабет, сърдечно - съдови рискови фактори", посочи още проф. Кундурджиев.

Той отново повтори призива си да се върнат отделенията в предишния им вид, като се изпишат тези последни болни с Covid-19, а ако се наложи – "ние имаме готови екипи, вече имаме опит в организацията за лечение на вируса, можем за 24 часа да разкрием отново това отделение". "Защото при сегашния брой болни само се хаби ресурс, а останалите заболявания се неглижират", изтъкна специалистът.

"Още повече че ако имаме болни с коронавирус, те могат да се насочат към близката до нас Инфекциозна болница, която също не е със запълнен капацитет - там от 90 легла само 7 са заети“ , категорично заяви членът на Борда на директорите на УМБАЛ "Свети Иван Рилски“ проф. Кундуржиев. Той поясни, че не се опасява от наплив на болни с коронавирус от втората вълна.

За плановият прием сега в болницата за пациентите са осигурени безплатни бързи тестове – антигенни или кръвни , ако те са положителни, се насочват за PCR-тест, или за тест за антитела, защото някои от тестовете не са надеждни.

Проф.Кундурджиев посочи, че специално за рисковите за коронавируса пациенти с нефрологични заболявания трябва индивидуално от лекар да се прецени дали да се постави ваксина срещу Covid- 19. Тези с хронична бъбречна недостатъчност е препоръчително да се ваксинират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във