Банкеръ Daily

Общество и политика

Да се въведат преброителни центрове с използване на оптични скенери, препоръчват от "Прозрачност без граници"

Премиерът вчера взе страна по споровете, свързани с въвеждането на машинното гласуване, и на правителственото заседание обяви курс към пълно въвеждане на вота с машини за следващите парламентарни избори догодина. Реакциите от страна на представители на политическите сили и от управляващите, и от опозицията не закъсняха.

„Това, което виждаме като тенденция, е всъщност приближаване на мнението на все повече политически лидери, на политически партии за това, че е необходима промяна в изборния процес и че навлизането на новите технологии е неизбежно“, коментира пред БНР програмният директор на „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева.

По думите й новите технологии би следвало да се използват като инструмент за намаляване на технически грешки и на целенасочени манипулации в изборния процес. Тя отбеляза, че средствата, които се използват за гласуване и за отчитане на изборните резултати са свързани с решаване само на един от проблемите, които съпътстват провеждането на избори у нас.

„На първо място - ние все още нямаме избирателен регистър, създаден за целите на изборния процес. На следващо място  - какъв е капацитетът на изборната администрация, как създаваме секционните избирателни комисии, по какъв начин се обучават. Технологията на гласуване и отчитане на изборните резултати идва на следващо място – виждаме, че тя застава във фокуса на общественото внимание, но не е единственият проблем. Финансирането на кампаниите и политическите кампании - също“, посочи Нушева. 

Оценките на „Прозрачност без граници“, които се основават на наблюдения от прилагането на машинния вот, са по-скоро положителни, отбеляза Ваня Нушева.

„Машинното гласуване наистина се справя и е инструмент за справяне с технически грешки и с част от манипулациите на изборния процес“, каза експертът и допълни, че преди повсеместното въвеждане на машините на вота е необходимо задълбочено обсъждане, в което да участват и експерти, и наблюдатели заедно с политическите партии. Според нея тази дискусия трябва да навлезе вече в същината на детайлите - какви машини са необходими, дали един друг модел не би бил още по-добър.

„Прозрачност без граници“ предлага въвеждането на преброителни центрове, в които да се използват и оптични скенери. „Преброителни центрове, в които бюлетините се отнасят, без да бъдат обработвани от СИК, но същевременно в тези центрове чрез оптични скенери бързо и лесно се преброяват бюлетините, без грешки", посочи Нушева.

„Този начин на отчитане на изборните резултати е инструмент, който решава два съществени проблема  - ограничава възможностите за контрол върху избирателите, тоест ролята на купения и контролирания вот, и същевременно спестява финансови ресурси, подчерта още Ваня Нушева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във