Банкеръ Daily

Общество и политика

Да се свика Консултативен съвет заради замърсяването на въздуха, предлага общинар

Борбата със замърсяването на атмосферния въздух е част от националната сигурност на България поради значително повишената заболеваемост сред българите и най-вече сред младото поколение. Това заяви съпредседателят на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет и председател на ПП МИР Симеон Славчев по повод влошеното качество на въздуха в София и в голяма част от другите градове на страната.

„Предвид факта, че нито правителството, нито общините взимат сериозни и устойчиви мерки за подобряването на чистотата на въздуха предлагам президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет по темата, защото здравето на българите и на нашите деца е най-важно и безценно нещо", каза  още общинският съветник. Той обясни, че фините прахови частици са основен замърсител на въздуха, като концентрацията им в големите населени места само за последните 5 години в пъти надвишава допустимите норми. Чрез дихателните пътища те попадат в белите дробове, в кръвта и мозъка на човека и причиняват алергии, астматични пристъпи, дихателни смущения, рак на белия дроб, възпаление на лигавицата на средното ухо на децата, заболявания на сърцето, инфаркт и др.

По данни на Световната здравна организация в България всеки месец умират средно 17 души от заболявания, причинени от фините прахови частици, като за сравнение при пътнотранспортни произшествия в България месечно загиват средно по двама души.

В тази връзка Симеон Славчев посочи, че борбата с фините прахови частици е изключително важна за здравето на българите и е необходимо сериозно отношение и намеса на държавата и на всички институции. По думите му продължават да бъдат неясни редица въпроси, като например дали предприеманите от отделните общини мерки за подобряването на чистотата на въздуха са достатъчно ефективни, дали измервателните уреди са точни и дали има единна методика и технология за намаляване концентрацията на фините прахови частици, както и дали всички общини и институции действат в синхрон.

"В последните дни стана ясно, че уредите за измерване на чистотата на въздуха, които се поставят в София, пък и във всички други български общини не подлежат на метрологичен контрол, т.е. няма институция, която да ги проверява, дали отчитат вярно данните в атмосферата", отбеляза инж. Славчев. Той допълни, че тези уреди не са включени в Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол.

„Именно затова спешно трябва да се предприемат действия от страна на Министерския съвет и Народното събрание и уредите, които измерват замърсяването на въздуха, да се впишат в Наредбата като средства за измерване, които подлежат на метрологичен контрол”, настоява още общинският съветник. Той припомни, че още в началото на годината е предложил редица мерки за борбата с повишената концентрация на фини прахови частици във въздуха на София, но управляващите Столичната община не се приложили нито една от тях.

„Освен че настоявам за свикването на Консултативен съвет към президента по въпросите с борбата за чист въздух, настоявам Изпълнителната агенция по околна среда да влезе в своята роля и да отговаря за борбата с мръсния въздух в България. Агенцията трябва да координира и контролира всички дейности и мерки, които отделните институции и общини предприемат. Дори ако е необходимо Изпълнителната агенция по околна среда да получи по-големи правомощия, за да може прилаганите мерки и контрола върху тях да бъдат ефективни", заключи председателят на най-младата партия в България Симеон Славчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във