Банкеръ Daily

Общество и политика

Да се редуцира обхватът на проверяваните от КПКОНПИ, поиска Борис Ячев

След като мина през ресорната парламентарна антикорупционна комисия, докладът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)  за извършеното през 2019 година предстои да бъде разгледан и в пленарната зала. Докладът бе представен пред депутатите от комисията от новия председател на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров.

Като трудна за КПКОНПИ година в отсъствие на титулярен председател определи 2019-а Борис Ячев от НФСБ, председател на парламентарната антикорупционна комисия.

През 2019 г. са били внесени 220 иска за над 850 милиона лева. Проверени са били над 10 хиляди декларации на представители от висшите етажи на властта, както и на местната власт. Миналата година за първи път в това число влязоха и общинските съветници.

37 имота и 120 моторни превозни средства са били отнети в полза на държавата. Комисията е работила по 116 сигнала за конфликт на интереси, от които 14 са били установени, като това са представители предимно на местната власт, посочи пред БНР Борис Ячев. 450 от проверките за противодействие на корупцията са приключили с внасяне в съда.

Проблем е кадровото обезпечаване на КПКОНПИ - една четвърт от щатовете в комисията са все още незаети, отбеляза Ячев. По думите му преди две години е имало голям първоначален интерес, а сега има доста напуснали и доста незаети щатове. От 54 ръководни длъжности в комисията 25 в момента са незаети, включително в някои от най-големите териториални звена, а това създава проблем”, коментира Ячев.

Няма предложения за увеличаване на репресивните функции на КПКОНПИ, в частност на дирекция „Противодействие на корупцията“, търсят се други механизми, например законодателни промени”, поясни още той.

Борис Ячев смята, че трябва да бъде редуциран обхватът на проверяваните за имуществени интереси лица, за да не се товари излишно Антикорупционната комисия. Той се аргументира, че в момента над 50 хиляди души от висшите етажи на властта и 130 хиляди от цялата държавна и местна администрация подлежат на проверка. Има служители, които нямат отношение към разходването на публични средства, изтъкна Ячев и даде пример с експерти и шофьори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във