Банкеръ Daily

Корнелия Нинова за санкциите на САЩ:

Да се разкрият политическите ментори на този модел

"Санкциите, наложени на физически лица и на фирми са сериозен принос за борбата с корупцията и паралелната държава в България. Актът, подписан от президента Байдън, поставя за нас три въпроса. Първо, защо трябва САЩ и все някой друг отвън да ни казва какво да правим? Очевидно, правоохранителните органи през годините не са си свършили работата, за да се получават отвън такива санкции.

Така лидерът на БСП коментира пред журналисти актуалния въпрос за санкциите на САЩ на български граждани и фирми.

"Вторият въпрос е към г-н Иван Гешев - на база на тези данни да започне мащабни разследвания на посечените случаи за корупция и този път да се стигне докрай. И третото, може би най-важното, този сигнал, изпратен от САЩ, не е просто антикорупционен, той е и политически. Защото на всички е ясно, че такива обвързаности и корупционни схеми не могат да станат без политическа протекция", изтъкна Нинова.

"Истинското разследване трябва да покаже онези политически сили и фактори, които създадоха и поддържаха през годините този модел. Да се стигне докрай и да се разкрият политическите ментори на този модел“, категорична е тя.

След среща със здравния министър БСП ще подаде сигнал до прокуратурата за източване на общинската болница в Раднево от кмета на ГЕРБ и ръководството на болницата.

Нинова заяви, че трябва да се намери начин лечебното заведение да бъде спасено, тъй като бе обявено за приватизация, а в него има и спешен център, който работи.

„Става въпрос за системно източване на болницата от кмет на ГЕРБ и общински съвет с мнозинство на ГЕРБ, докарването ѝ до фалит и в момента - продажбата ѝ на приближен на ГЕРБ човек за буквално жълти стотинки. В такива общини закриването и продажбата на една болница, която де факто вече е във фалит, е изключителен удар по местните хора, които няма къде да отидат да се лекуват“, обясни тя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във