Банкеръ Daily

Общество и политика

Да се помисли за психичното здраве на децата и на медиците

Властите, които вземат решения за управление на коронакризата, трябва да имат ясно съзнание за последствията върху психичното здраве на хората и да имат ясна програма как да ограничат тези последствия. Нашите власти не направиха нищо в тази посока... Пациентите ни са се увеличили като колатерални жертви на пандемията“. Това каза пред БНР акад. проф. д-р Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш национален консултант по психиатрия. 

Той подчерта, че в областта на психичното здраве трябва да се предприемат три действия - осигуряване на психичното здраве на децата, грижа за психичното здраве на персонала и организиране на дежурни групи в детските градини за медицинския персонал.

Децата са обявени за разпространители на инфекцията - нещо, което ги стигматизира. Второ, въвеждайки ги в режим на онлайн обучение, остават пред екрана на електронни устройства за повече от десет часа на ден, което е сигурен изход към разстройство на вниманието с хиперактивност. Властите трябва да ни извикат, за да им кажем какво трябва да се предприеме, за да се осигури адекватно поддържане на нормалната комуникация на децата и ограничаване на експозицията пред устройството... Медиците са изложени на изключителен стрес и с тях се работи спорадично и на места“, поясни психиатърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във