Банкеръ Weekly

Общество и политика

Да пресолиш манджата

От защитата на достойнството до хъшлашкото поведение крачката е само една. Това съждение е особено валидно за Балканския полуостров. Когато преди два месеца стана ясно, че България вече няма да обръща и другата си буза за шамарите, идващи от Македония, мнозина приеха с облекчение промяната. Сега страната ни приложи на практика заканата си, като се нареди сред държавите, които блокираха възможността съседите да получат дата за преговорите за присъединяване към ЕС.


Впрочем и без българската позиция Гърция, а вероятно и Франция, и Испания щяха да спрат Скопие. Във вторник на среща Борисов и Плевнелиев потвърдиха, че страната ни няма да подкрепи насрочването на дата за преговори на Македония и точката, която трябваше да се обсъжда на Европейския съвет, отпадна. Стана известно, че Европейската комисия ще анализира в доклад напредъка на македонците до пролетта на 2013 година.


България протяга ръка към Македония в името на една обща цел и аз вярвам, че взетите решения ще бъдат правилни, обяви леко високопарно президентът Плевнелиев. Македонският външен министър Никола Попоски обясни в подобна стилистика, че въпреки липсата на единица мярка за добросъседство Скопие бил шампион в тази дисциплина. В най-добрите традиции на балканския реализъм и Николай Младенов очерта стъпките, които двете страни трябва да направят: На първо място, да започнем бързо и конструктивно преговорите по договора за добросъседство, който сме предложили на Република Македония. На второ място, да създадем инфраструктурата, която да осигури, да направи така ситуацията, че този договор да се спазва, а не да остане само на хартия. И на трето място, да видим добронамереност в желанието за развитие на отношенията с България.


Все добри пожелания, чието прилагане на практика изглежда много трудно. И може би не защото на официалните власти в двете страни им липсва желание. А просто защото никой не е в състояние да контролира балканската омраза между съседите на битово ниво. Онова, което може да се направи, е да се ограничат официалните канали, по които тя се разпространява. Дали обаче това е достатъчно?


Правилно настояваме съседите да спрат с антибългарската кампания. Тя обаче се лее и по частните (а те са преобладаващи и в двете страни) медии. Възможно ли е да се въздейства върху тях, така че да спрат да разпространяват ненавист към българите? Преценете сами - сред заглавията и коментарите в македонските издания след българското вето бяха: България изкопа гроба на Македония (Канал 5), България - главен противник на ЕС за интеграцията на Македония (телевизия Телма), И българите с гръцко вето за Македония (Нова Македония), Предложение за добросъседски отношения с България: Стреляй, бе братчед, стреляй (Вест, на фона на снимка на полугола стриптизьорка).


Различни наблюдатели посочват, че частните хартиени и електронни издания и телевизии в републиката били зависими от правителството. То било основният рекламодател, казват. Подобна е ситуацията и в България заради европейските фондове, но както и да е. Представяте ли си София да натисне Скопие да натисне медиите, та да се говори в тях само хубаво за нас? Ех, каква идилия само би настъпила.


Иначе безспорно е, че макар и късно, е добре, че най-сетне намерихме куража да изразим ясно претенциите си към съседите. Годините лицемерна политическа свръхкоректност доказаха, че подобни жестове не се ценят особено. Дали пък сегашният пехливански подход ще е по-резултатен? През седмицата двама бивши президенти - Георги Първанов и Желю Желев, окачествиха българското вето като грешка. По тяхно време разговорите със Скопие бяха водени с хрисим тон, което обаче не доведе до разрешаването на нито един от сериозните междудържавни проблеми. Доколкото са сериозни, де...


Преди да изпаднем в самодоволство, че имаме надмощие спрямо съседа, все пак е хубаво да си припомним, че моментът, в който държавниците ни сложиха край на традицията на сервилност, дойде именно в предизборен период. Е, съвпадение, съвпадение, колко може да е съвпадение?


Сега в новата ситуация България трябва да демонстрира, че е способна да приложи по-висша дипломация. Досега не ни се е налагало да играеме играта с пръчката и моркова просто защото от нас не е зависело нищо и никой. Трудно е, дори и в региона, да се открие страна, по-бедна и окаяна от България, която да има нужда от благоволението й.


Това, че такава в крайна сметка се намери, не трябва да става повод да пресоляваме манджата. Защото освен абсурдните македонски претенции към България има и немалко нелепи български претенции към тях. Фанатичната убеденост на мнозина, че македонците са българи - преди, сега и завинаги - е най-разпространената. Ако използваме предимствата на членството в ЕС за избиване на исторически комплекси, с какво по същество се различаваме от македонците?

Facebook logo
Бъдете с нас и във