Банкеръ Daily

Джема Грозданова:

Да отида в проекта на Цветанов беше най-естественото решение

Бившият депутат и председател на Комисията по външна политика от ГЕРБ Джема Грозданова разказа за причините да напусне управляващата партия. Тя е един от учредителите на "Републиканци за България", чийто лидер в бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Напуснах ГЕРБ поради много причини, натрупани във времето. Не съм напуснала партията, за да отида в проекта на Цветан Цветанов, но това беше най-естественото решение, което взех. Хората, които дори малко ме познават, знаят, че съм много търпелив и балансиран човек, а тези, които ме познават повече, знаят, че когато взема решение, то е необратимо и окончателно", каза Грозданова пред bTV.

Tя обясни, че когато е напуснала ГЕРБ, ръководството на партията ѝ е благодарило, но е получила и упреци.

"Административният секретар на партия ГЕРБ Цветомир Паунов, благодарейки ми, даде упрек към мен и района ми, че не впрягаме целия си интелектуален потенциал да работим срещу десните партии. Аз искам да си сътруднича, не да работя срещу десните", посочи бившият депутат.

Друга причина била борбата на Грозданова срещу разрушаването на паметник на културата край мястото, където живее. "Всяка година на 17 септември, в Деня на София слушах, че трябва да се пази духа на стара София. Четири години се молех на Столичната община да прекрати един незаконен строеж", уточни тя.

Бившият председател на Комисията по външна политика изтъкна, че след българското председателство на Съвета на ЕС темата за европейската и външната политика е изчезнала изцяло от българския парламент. "Не мога да кажа защо. Смятам, че правилникът на Народното събрание не се изпълнява, защото на всеки 6 месеца като народни представители имаме правото да чуем какво прави изпълнителната власт в европейските съвети. Има необходимост от отчитане на резултати и говорене за приоритети, които България има в дадени председателства", смята Грозданова.

Тя поясни, че преди да си тръгне от ГЕРБ е потърсила "по-елегантния" начин да напусне партията, като кандидатства за ръководител на представителството на Еврокомисията в София - "Затова говорих с Борисов година по-рано. Той се съгласи и оттогава не сме имали разговор".

Грозданова отбеляза, че се познава с Цветан Цветанов от 2005-2006 г. По думите ѝ през цялото време е работила добре с него и сега отново ще се опита да го направи.

"Цветанов винаги е бил човекът, който е понасял негативите в партията. Сега се случва същото. Той е довел повече от 60% от хората в ГЕРБ и е направил максималното за структурите. Това не означава, че сега те ще се присъединят към новия проект. Няма кой да вземе някого, ако той не иска", подчерта тя.

"Когато "лошият" Цветанов си тръгна, дали нещата са по-добре в партията и в парламентарната група? Не са по-добре. Това беше начин на управление и маниер на работа, който, смятам, че той е осъзнал сега, че трябва да бъде променен. Нека не забравяме, че Цветанов не е бил първият човек в партията", каза Джема Грозданова.

"Защитавала съм авторитета на България и никога не съм работила нито за Цветанов, нито за Борисов. Никой през тези години не е вдигнал телефона или ми е писал есемес, за да ми каже какво да правя, което значи, че съм си вършела работата", добави бившият народен представител от ГЕРБ.

Грозданова смята, че има "брошки на ревера на ГЕРБ", които не могат да бъдат пропуснати. Като пример даде невъзможността на България да ратифицира споразумението за търговия с Канада, което според нея говори, че все още сме в сферата на протекционизма и не искаме да търгуваме свободно. "Не се присъединихме и към пакта за миграцията на ООН, както и към Истанбулската конвенция", констатира тя и заяви, че ще продължава да отстоява позицията си.

Мнението й е, че фрагментацията в следващия парламент ще е голяма и компромисите сред политиците ще са налице. Но не очаква бъдещите няколко парламента да бъдат дълготрайни.

"Подкрепям протестите. Смятам, че българският парламент не е достатъчно легитимен, за да взима решения в момента. Да, трябва да има оставка",  каза в заключение Грозданова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във