Банкеръ Daily

Бойко Борисов от Бургас към служебния кабинет:

Да не се връщаме към "Газпром"

Снимка: БНР

От партия ГЕРБ заявиха, че ще работят за "100% диверсификация от "Газпром". Служебното правителство да не се връща към нов договор с руската компания, призова лидерът на партията Бойко Борисов.

Относно опитите на служебния премиер Гълъб Донев да защити ходовете на правителството за подновяването на договора с "Газпром" и вчерашните твърдения на Асен Василев и Кирил Петков за това, че монополната точка за внос на петрол е нефтеното пристанище, отдадено на концесия на "Лукойл Нефтохим", Бойко Борисов каза:

"Видях Кирчо и Асен как си късат ризата, за да защитят "Лукойл" - че това била единствената точка и откъде ще влезе петрол. В момента корабите са на "Litasco". Както може "Litasco" да вкарва петрол, така може и БЕХ - първото ни предложение - също да вкарва петрол и да получаваме с 1,20 лв. по-евтин бензин и нафта". 

"Вчера видях как се бранят руските компании "Лукойл" и "Газпром" от двете лобита", добави той.

Борисов обвини в лъжа Кирил Петков и Асен Василев, които твърдят, че нефтеното пристанище край Бургас е отдадено на 35-годишна концесия и заяви, че то всъщност е част от активите на "Лукойл Нефтофим", а на концесия е отдадена акваторията му.

„Нефтохим“-Бургас  през 1999 г. е приватизиран от правителството на Иван Костов. Пристанищният комплекс по договор е тяхно. В последствие „Нефтохим“ се превръща в най-големия инвеститор. 2011 г. сме дали концесия на екваторията, за да могат да корабите да акостират там. „Промяната“ говорят глупости. Не е вярно, че България няма друг пристанищен комплекс. Във Варна също има нефтено пристанище", коментира Борисов. 

"Гълъб Донев каза, че нямало решение извън „Газпром“. В нашата програма ние сме казали 100% диверсификация. Има начини. Моля ги да не се връщат към „Газпром“, посочи той. 

"Нека журналистите да проверят истински ли са фактурите, които ние показваме. Така няма да позволяват на „Промяната“ да шикалкавят", апелира лидерът на ГЕРБ. 

"Българите разбраха, че ако не бяха депутатите от ГЕРБ-СДС да се преборят за таван на цените на тока, вече всичко щеше да е фалирало. Но една държава, която всеки месец по 600 000-700 000 лв. дотира бизнеса, колко ще издържи!?", каза още той.

Междувременно бившият министър на енергетиката Делян Добрев отново покани на дебат за цената на газа Кирил Петков и Асен Василев.

"Асен Василев и Кирил Петков, ако обичат, да заповядат в която искат телевизия, в колкото искат часа, за да уточним истината", призова той.

"Асен Василев говори, че бюджетът бил на излишък. Кой разумен човек взима заеми всяка седмица и плаща лихви върху тях, за да ги държи като излишък?! Защо премиерът иска нов заем от над 6 млрд., а служебният финансов министър в своята прогноза каза да се готвим за десетки милиарди заеми - над 15 млрд. Това означава да забравим за Еврозоната", продължи Борисов с критиките.  

"Задава се финансов апокалипсис, каза го и служебният финансов министър, където пазарите ще ни ударят шамар. Ще се задейства и процедурата за свръхдефицит", допълни той.

"ГЕРБ-СДС - Бургас ще дари средствата от предизборната кампания, отделени за концерти, на семейството на загиналия при изпълнение на служебните си задължения полицай Атанас Градев. Помага се от душа и от сърце. Тихо, без много шум. Майка ми все казваше: „хвърли зад теб и ще намериш отпред“, заяви от морския град лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"До мен е Мартин Харизанов, познавам го откакто беше на 1 година, днес той е втори в листата на ГЕРБ-СДС-Бургас. Той също е част от инициативата за подпомагане на семействата на загинали полицаи и пожарникари. Благодарен съм на всички следващи ръководства на МВР, защото продължава тази инициатива до ден днешен", каза още Борисов.

"Хаосът и разрухата са видни. Аз очаквах да ни покажат как се строи правилно и бързо, но две години не се строи нищо. Те дойдоха с обещанието за 4 магистрали на година, за 3-4 моста. Северният обход на Бургас се забави - ние го оставихме почти готов, трябваше само да боядисат и да сложат мантинели. Спряха „Хемус“, „Струма“, спряха строежа на околовръстните на Хасково и Пловдив. АМ „Тракия“  не се поддържа", изреди Борисов.  

"Ние винаги сме се старали да водим кампания, в която показваме направено и да предлагаме решения", допълни лидерът на ГЕРБ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във