Банкеръ Daily

Началникът на отбраната:

Да не се спекулира, че самолетът МиГ-29 е свален

На 9 юни при учение край Шабла самолетът МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев, изчезва от радарите.

Полетът на МиГ-29 е бил контролиран, не може да се говори за сваляне на самолета. Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет, заяви пред БНТ началникът на отбраната адмирал Евтим Евтимов.

На 9 юни при учение край Шабла самолетът МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев, изчезва от радарите. Незабавно последва спасителна операция, бяха открити отломки от изтребителя и спасителната жилетка на пилота. На 10 юни Министерство на отбраната съобщи, че майор Терзиев е загинал при изпълнението на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел в нощни условия. Появиха се съмнения, че изтребителят може да е бил бил поразен от ПВО, тъй като учението “Шабла 2021”, в което е участвал майор Терзиев, включваше и стрелби.

"Ако майор Валентин Терзиев беше успял да катапултира, той щеше да бъде спасен, Полетът е бил контролиран и не може да се говори за сваляне на самолета", коментира адмиралът и предупреди и да не се провеждат никакви самоволни подводни дейности, тъй като в самолета е имало още една ракета.

"Разпръснати са нa площ около 20 на 20 метра стотици останки, със специалисти подхождаме към следващия етап на операцията, за да уточним възможното местоположение на черната кутия, дал съм разпореждане районът да се забранен за плаване, подводни дейности и всякакви други опити да се стигне до останките, нарушителите ще попадат под санкциите на закона, нека да не оскверняваме паметта на майора, нека си свършим работата до последно", призова адмирал Евтимов.

Той каза, че не е имало експлозия след падането на изтребителя. Началникът на отбраната обясни, че разбиването на толкова малки части е в следствие на високата скорост на изтребителя.

Майор Валентин Терзиев работи повече от 15 години в най-голямата база на военновъздушните сили в Граф Игнатиево. От 2016 година лети на МиГ-29, преди това има опит и на МиГ-21, считан от летците за по-сложен за управление самолет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във