Банкеръ Daily

Здравното министерство препоръчва:

Да не се пътува до Кипър, Испания и Русия

Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до Кипър, Русия и Испания.

Препоръката е заради усложнената епидемиологична обстановка и нарастващия брой положителни случаи на COVID-19 в тези страни.

Именно заради това още миналата седмица здравните власти у нас вкараха нови правила за пристигащите от тези три държави.

При налична информация за констатирана значителна негативна промяна в епидемичната ситуация в дадена държава от зелена или оранжева зона, на пристигащите от нея в България лица могат да бъдат прилагани специфични противоепидемични мерки. Това нареди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес, 5 юли, но влязла в сила от четвъртък, 8 юли.

Съгласно заповедта пристигащите от Руската федерация, Испания, Кипър се допускат на територията на България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната PCR изследване, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа.

Със заповедта се определят и държавите, които влизат в "зелена", "оранжева" или "червена" зона. В нея е посочено и какви са рестрикциите при влизане в страната за определните зони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във