Банкеръ Daily

Емил Георгиев:

Да не се повтори катаклизмът с Гешев при избора на председател на ВКС

Според Георгиев голямата разлика с 2019 г., когато беше предложен Гешев за главен прокурор, е, че в момента имаме нов министър на правосъдието.

Качеството на избиращите е много вероятно да предопредели и качеството на избраника. Заради спецификата на номинациите за председател на ВКС не би трябвало да се повтори същия катаклизъм, който имахме при избора на главен прокурор. Това заяви адвокат Емил Георгиев от Инициативата „Правосъдие за всеки“ преди Висшият съдебен съвет да открие процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд. 

Изборът ще се проведе в началото на следващата година от сегашния състав на съвета. 

„Заради спецификата на номинациите за председател на ВКС не би трябвало да се повтори същия катаклизъм, който имахме при избора на главен прокурор“, коментира Емил Георгиев пред БНР. 

Според него заради по-широката възможност за номинации, включително от съдийската колегия във ВСС, може да се очаква по-реформаторски настроени нейни членове да издигнат кандидатури. В някаква степен изборът е предопределен, но дали това ще е така, ще зависи от качеството на номинираните, смята Георгиев.

Според него голямата разлика с 2019 г., когато беше предложен Гешев за главен прокурор, е, че в момента имаме нов министър на правосъдието, който „няма да бъде просто безгласна буква във ВСС и ще търси зад кой фикус да се скрие, а по-скоро ще има активна роля“.

Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд ще обсъди в четвъртък пленумът на Висшия съдебен съвет. 

Преди дни ресорната колегия на Съвета реши номинациите за поста да се правят от 30 септември до 21 октомври.

Датата, определена за изслушването на новия съдия, е 14 януари догодина. Мандатът на председателя на ВКС е 7 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във