Банкеръ Daily

Общество и политика

Да не се крият прасета в спалните, предупреди Томислав Дончев

Земеделският министър Десислава Танева изброи 57 огнища на африканска чума на среща с президента Румен Радев по повод заразата по свинете.

"Към днешна дата имаме регистрирани 26 огнища тип "домашна свиня", 5 случая днес са потвърдени в Попино, Силистренско, както и в Българско сливово, Свищов - в промишлени свинекомплекси. Отделно има 26 случая с дива свиня, последните от които са отстреляни край хижа "Здравец", Пловдивско", обяви Танева.

Земеделският министър обясни, че африканската чума по свинете влиза в Европейския съюз още през 2013 г., в Европа - след 2000 г., а в Румъния – две години преди нас. "Това не е изненада или неочаквано събитие у нас. За първи път случай на чума се регистрира през 2018 в с. Тутраканци и след този случай се приема Национален стратегически план за действие", посочи тя и добави, че всички мерки, които се изпълняват в България, са съгласно Европейската стратегия за борба с африканската чума по свинете, приета през 2015 г.  За тази болест няма открито лечение нито ваксина. Основната задача в момента е да се претърси за умрели диви свине в инфектираната зона. Поставени са срокове за изграждане на капани с цел депопулация.

Танева призова за бързи реакции и съдействие от страна на собствениците на прасета. Тя настоя да се спазят сроковете, дадени на стопанствата да изколят прасетата. Ако те откажат, тази работа ще бъде свършена от ветеринарните власти, подчерта ресорният министър. 

По думите на президента Румен Радев тази криза е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана с пробива в Националната агенция за приходите, неизгодните договори за F-16 и протестите, свързани с избора на главен прокурор. "Изключително важно е в този момент държавата да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с африканската чума по свинете, защото тя засяга не само бранша, но и всички българи", каза държавният глава.

На срещата с президента бяха и председателят на Епизоотичния съвет към Министерския съвет и вицепремиер Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Нено Димов, вътрешният министър Младен Маринов и председателят на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, както и редица експерти..

"Няма възможна мярка, която да не е взета", посочи от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев. "Единствената мярка срещу африканската чума по свинете е да бъдат умъртвени всички свине на територията на страната, но тя не среща обществена подкрепа," допълни той. "Прасета вкъщи, в спални не се крият", предупреди Дончев. Всички мерки досега са правилни и адекватни, убеден е той и по думите му президентът е бил запознат с тях. Вицепремиерът отново призова всички политици да бъдат съпричастни с мерките, които се взимат, тъй като има кметове на населени места, които са против тях.

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във