Банкеръ Daily

Общество и политика

Да не се използва ивермектин за лечение на COVID-19, съветва ЕМА

Противопаразитният медикамент ивермектин не трябва да бъде използван за лечение на COVID-19 извън клинични изпитания, призова Европейската агенция по лекарствата. Затова съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

В Европейския съюз ивермектин, под формата на таблетки, е одобрен за лечение на някои паразитни инфекции, докато лекарствени продукти за приложение върху кожата са одобрени за лечение на някои кожни заболявания, като розацея. Препаратът също е разрешен за употреба и във ветеринарната медицина срещу вътрешни и външни паразити при много животински видове. 

От ЕМА уточняват, че в ЕС лекарствени продукти, съдържащи ивермектин, не са разрешени за употреба при COVID-19 и при тях не са постъпвали заявления за разрешаване за употреба за такова приложение.

След съобщения в медиите и публикации, ЕМА извърши преглед на последните публикувани данни от лабораторни изследвания, обсервационни проучвания, клинични изпитвания и мета-анализи. Установено е, че препаратът може да блокира репликацията на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19). Това обаче се случва при концентрации на медикамента, които са много по-високи спрямо тези, които се постигат при разрешените към момента дози.

Освен това резултатите от клиничните проучвания са различни, като някои показват липсата на полза, а при други се съобщава за потенциална такава. По-голямата част от тях обаче са малки, с допълнителни ограничаващи фактори, включващи различни схеми на прилагане и употреба на съпътстващи лекарства. 

"Въпреки добрата поносимост на ивермектин при разрешените за употреба дози при други показания, нежеланите реакции може да се проявят в по-голяма степен при много по-високите дози, които биха били необходими, за да се постигнат ефективни срещу вируса концентрации на ивермектин в белите дробове. Поради това, прояви на токсичност при употреба на ивермектин в дози по-високи от разрешените, не могат да бъдат изключени", казват от ЕМА. 

Именно заради това към момента употребата на ивермектин за предпазване или лечение на COVID-19 не може да бъде препоръчана извън контролирани клинични изпитвания, уточняват от агенцията.

За да се направят изводи дали продуктът е ефективен и безопасен за предпазване и лечение на COVID-19, е необходимо провеждане на рандомизирани изпитвания с подходящ дизайн. 

Това съобщение на ЕМА относно общественото здраве е одобрено от специално сформираната група във връзка с пандемията COVID-19 към ЕМА (COVID-ETF), предвид продължаващите дискусии относно употребата на ивермектин за предпазване и лечение на COVID-19.

*Чешката република и Словакия са разрешили временна употреба на лекарството при COVID-19 в рамките на националните си законодателства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във