Банкеръ Daily

Илияна Йотова:

Да не гледаме на Плана за възстановяване само като на евросредства

Вицепрезидентът Илияна Йотова говори на конференция за състоянието на ЕС.

България трябва да гледа на Плана за възстановяване и устойчивост като на шанс за повишаване на стандарта на живот, а не само като на евросредства, които да усвои. Това посочи вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция за състоянието на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“.

България трябва активно да участва в дебата за бъдещето на ЕС, каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

„И се боя, че ние вече рискуваме да се окажем отново в ситуацията на недоволни мърморковци, които не формулират ясно своите позиции и интереси в рамките на дебата, но след това не са доволни, че тяхното мнение не е било отчетено“, допълни той.

Според директора на фондация „Фридрих Еберт“ Жак Папаро, бъдещето на Европа е форма с неговите жители, както в една обща сграда.

„Проникнат ли разрушителни сили до основите, следва процес на разруха и тогава хубавите етажи ще се сгромолясват заедно с по-скромните“, отбелаза той.

Важно е как държавите членки ще използват средствата от Брюксел по Плана за възстановяване от корона кризата, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова. България не трябва да възприема Плана за възстановяване и устойчивост само като евросредства, които да усвои.

„Едни 12 милиарда, които трябва да потънат в някакви проекти. А да погледнем на това като един шанс за това къде да бъде България, след като изпълни тези проекти след няколко години, какъв да бъде стандартът на държавата ни“, каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във