Банкеръ Daily

Мая Манолова поиска от министрите на земеделието и здравеопазването

Да направят проверка на фермата за норки на фирма „Градус“

S 250 958fe655 7f15 48b5 9a9f b2f8d105b187
S 250 2236dabb 1af1 4837 bd90 f618ac2bd39f
S 250 62996c49 75e9 44f9 a4cc 6f5dcb1bcc0d
S 250 b793e067 48a7 45e8 8f2d 839222dedd73

Мая Манолова поиска служебните министри на земеделието Христо Бозуков и на здравеопазването Стойчо Кацаров да проверят фермата за норки на фирма „Градус“, за която беше подаден сигнал до Комисията по ревизията в последното й заседание.

По покана на организаторите, които подадоха сигнал пред Комисията по ревизията на последното й заседание Манолова подкрепи протеста днес срещу фермата за норки и заедно с подателя на сигнала Петя Алтимирска се срещна с двамата служебни министри. Протестиращите настояват фермата да бъде затворена поради нехуманно отношение към животните, както и поради риска от разпространение на COVID-19 и мутациите му от норките, като препоръчаха на министерствата да проучат европейската и световна практика по отношение на такива ферми по време на пандемия.

"В България има една ферма за норки със 129 000 животни в нея. Тя е в нарушение на правилата, тъй като в съответните нормативни актове не е посочено да е позволено отглеждането на американски норки. Миналата година, благодарение на неправителствените организации, беше установено загробването на хиляди норки, не по установения ред, а в изоставена мина в старозагорско", посочи Манолова пред двамата министри.

Тя подчерта, че според данни на ООН за 2018 г. износът на България на ценни кожи от норки е на стойност 11,3 млн. долара, а фирмата е декларирала приход от 3000 лева. "Тоест, държавата нищо не печели от отглеждането на американски норки. Гражданите, които живеят в близост до фермата се оплакват от миризмите, както и от това, че норките убиват животните им, бягат от фермата и се размножават неконтролирано, като нарушават биоравновесието, защото не са местен вид", обобщи сигналите Манолова.

Комисията по ревизия е изпратила до министерствата сигнала на земеделските производители Светослав Илчовски и Павел Стоименов за рекет и „чадър“ от властта от страна на собственика на фермата за норки. "Настоявам тези сигнали да бъдат проверени от вас", обърна се тя към служебния министър на земеделието и добави да се провери и фермата за норки и при доказана незаконност, да бъде затворена.
Пред служебния здравен министър Манолова припомни, че втората група за ваксиниране в България са работещите във ферми за норки.

"Ясният ангажимент на служебния здравен министър е да се наложи забрана на работата на фермата за норки, ако след проверката от Министерството на земеделието се установи нарушение на правилата и опасност от зарази", обясни Манолова във видео на живо във Фейсбук след края на срещата със здравния министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във