Банкеръ Daily

Общество и политика

Да жертваш отпуската си е най-ниската цена, смята социалният министър

Да жертваш отпуската си може да бъде най-ниската цена. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на дебата в парламента по Закона за мерките по време на извънредното положение.

„От трибуната се чу, че не сме в състояние на война, но същевременно всичко, което се иска до този момент, е така все едно, че действително е обявена война за неопределено време. Предложеният законопроект съдържа мерки, които са очаквани от нашите съграждани особено по отношение на срокове, на документи. Те очакват от нас бързи решения предвид ситуацията. Още вчера във всички ресорни комисии, всички колеги министри заявихме, че има текстове, които допълнително ще бъдат предложени като направим този текст, който се отнася до поемането на 60% от заплатата на наетите служители по осигурителния им доход за месец януари. В социалната комисия този текст беше представен. Причината, поради която беше забавен, е че беше направена официална съгласувателна процедура със социалните партньори", заяви Сачева.

Тя посочи, че с образователния министър са обсъдили конкретни мерки как да стане възможна доставката на храна до деца, които са социално слаби и които в момента не посещават училище. 

За мерките за възнагражденията на медиците, Деница Сачева изтъкна, че те ще бъдат финансирани от оперативните програми, но на този етап страната ни не разполага с допълнителни средства от Европейската комисия. Имаме свобода да преразпределяме средствата, които в момента са недоговорени по различните оперативни програми. А текстовете в настоящия законопроект ще ни дадат възможност именно за това, обясни министърът.

"По отношение на неплатения отпуск, още вчера беше обсъдено, че той ще може да се случва по желание на самия служител. Смисълът на това е да бъде запазено неговото работно място. Не трябва да се лъжем, че всеки от нас ще плати цена. Това да жертваш отпуската си ще бъде може би най-малката цена. Това, което се опитваме да направим, е в повечето случаи да укрепим на първо място здравната система и да направим така, че да нямаме много жертви в реалния човешки живот", допълни Сачева.

Болниците трябва да имат два източника на захранване. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дебатите. Тя посочи, че важна цел е да се гарантира сигурността и непрекъсваемостта на снабдяването с ел. енергия и природен газ, за да може да продължи нормалното функциониране на държавата. "По отношение на бележката, която беше направена, свързана с това, че и към настоящия момент всички потребители трябва да правят подобни проверки на своите източници на захранване. Искам да внеса следното пояснение. Съществува наредба, която урежда тези отношения. В тази наредба са посочени четири категории потребители, които имат различно значение и място във функционирането на държавата. Има една нулева категория потребители, които включват такива учреждения, такива заведения, които на практика са пряко свързани с живота и здравето на хората и националната сигурност. Именно тази категория ние сме извели и предложили да намерят място в този законопроект като приоритетни и пряко свързани с живота и здравето на хората и националната ни сигурност. Това на първо място са болниците", уточни министърът.

Тя отбеляза, че целта е да се накарат собствениците на уредби в болнични заведения, държавни институции, телекомуникационни оператори да направят такава проверка, която да гарантира непрекъсваемост на процеса по доставка на ел. енергия. 

Законът за мерките за извънредното положение урежда въпросите със сроковете - законодателите трябва да преценят кои следва да се ограничат. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов в пленарната зала. "Макар досега по никакъв начин да не са засягани основните права, уредени в Конституцията, ние опитахме да отразим и тези по-интензивни права, които са ограничени и са посочени в чл. 2. Да, това са главно правата по отношение на свободното придвижване на хора. За да има спокойствие от страна на опозицията, възпроизведохме и част от заповедта на министъра на здравеопазването. Категорично не съм съгласен, че ал. 2 на чл. 2 бил противоконституционен. Всичките правомощия, които са установени по повод и във връзка с издаване на заповедта на министъра на здравеопазването са му делегирани в закон. И в досегашната заповед на министъра на здравеопазването по най-стриктен начин са спазени и законът и Конституцията", подчерта правосъдният министър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във