Банкеръ Daily

Борис Бонев предложи

Да има билети за време от 40 и 90 минути в София

Общинският съветник Борис Бонев от гражданската организация "Спаси София" ще внесе предложение за пускане на билети за време от 40 и 90 минути, които да се използват в градския транспорт на Столична община. Това съобщи самият Бонев на брифинг в Столична община.

Искането ще бъде разгледано първо в комитета за наблюдение на новата електронна система за таксуване в обществения превоз в София. Този комитет е съставен от общинари от всички политически сили в Столичния общински съвет.

Според предложението на "Спаси София" по-краткият билет ще бъде с цената на сегашния хартиен билет от 1,60 лева. Бонев допусна, че билетите от 40 минути ще са особено подходящи за живеещите в "Люлин", които работят в Бизнеспарка в "Младост", тъй като придвижването с метро от него до най-големия жилищен район на София отнема средно около 33 минути. Вчера управляващата коалиция ГЕРБ-СДС предложи от следващата година Центърът за градска мобилност да предложи билети от 30 и 60 минути. Разликата в предложенията на ГЕРБ и на "Спаси София" е, че билетите за време на ГЕРБ могат да се ползват и след 30-та и 60-та минута, ако пътникът се е качил в превозното средство до 29-та и до 59-та минута.

"Спаси София" предлагат още ЦГМ да пусне карта за млади хора до 26 години. Картата ще може да се купува не само от студенти, но и от всякакви младежи под тази възраст. Цената на картата ще бъде 200 лева на година, което прави по 55 стотинки на ден, изчисли Борис Бонев.

Правим това, водени от усещането, че младите хора са бъдещето на нашия град. Трябва да подкрепим хората, докато са още в началото на тяхната кариера, коментира представителят на "Спаси София".

Организацията предлага още срокът на картите за пенсионери, студенти и ученици да бъде удължен и от 1 месец да стане едногодишен.

"Правим това, за да не се налага на пенсионерите и на студентите да се редят всеки месец на опашки и да доказват, че са пенсионери и студенти", поясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във