Банкеръ Daily

Общество и политика

"Да, България" очаква реакция на Радев и Борисов за арестите на протестиращи в Русия

Партията на бившия правосъден министър Христо Иванов, „Да, България“ обяви, че осъжда задържането от властите в Русия на стотици руски граждани в Москва, Санкт-Петербург и в други градове, които демонстрират мирно срещу корупцията в страната.

"Ние настояваме за незабавното им освобождаване, включително и на Алексей Навални, осъден по бързата процедура на тридесетдневен арест. Тези хора имат право да упражняват свободно своите основни човешки права, включително свобода на словото и на сдружаване и правото на  събрания и митинги, осветени, както от Конституцията на Руската федерация, така и от редица международни договори и споразумения, по които Русия е страна", се казва в позиция на политическата сила.

Партията на Иванов се присъединява към позицията на Европейския съюз, "осъждаща масовите нарушения на човешките права от авторитарния режим на Владимир Путин и призовава българското правителство и президентът да заемат ясна публична позиция в същия смисъл".

Вчера близо 1500 протестиращи срещу корупцията във властта в Русия бяха арестувани по време на организираните мирни демонстрации в 180 градове в страната. Опозиционният лидер Алексей Навални бе задаръжан на излизане от дома си и осъден на 30 дни арест. 

Задържан бе и директорът на Фонда за борба с корупцията Роман Рубанов.

Брюксел осъди задържането на мирните демонстранти и призова те незабавно да бъдат освободени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във