Банкеръ Daily

Общество и политика

"Да, България!" настоява здравните карти да влязат в националната система за електронна идентификация

"Да, България!" призовава здравния министър Илко Семерджиев да включи предложените от него здравните карти в националната схема за електронна идентификация 

Според партията новите електронни здравни карти биха могли да се включат в националната схема за електронна идентификация, определена със Закона за електронната идентификация.  Това на практика означава, че освен здравни услуги, с картата гражданите ще могат да използват и електронни административни услуги. Такава практика съществува в Австрия, където здравната карта е и карта за електронна идентичност. Нашите разчети показват, че добавянето на тази функция към картата няма да я оскъпи. Не на последно място, всяка карта, отговаряща на Закона за електронната идентификация, ще позволи на гражданите да гласуват дистанционно, по електронен път. 

"Смятаме, че при достъп до здравни услуги е правилно да се предвиди и използването на новите електронни лични карти, чието поетапно въвеждане трябва да започне през 2018 г., каквото е изискването на закона. Така гражданите няма да се налага да носят множество карти, а всички услуги ще бъдат достъпни с една единствена карта. Оперативната съвместимост между системите следва да се определи в диалог между Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и Държавна агенция "Електронно управление", се казва в позиция на партията. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във