Банкеръ Daily

Общество и политика

"Да, България" настоява президента Радев да прегледа отношенията с "Газпром"

“Да, България' настоява президентът и назначеното от него правителство да предприемат незабавни действия за внимателен преглед и прознасяне по условията на отношения с "Газпром", така че да бъдат защитени българските национални интереси и интересите на българските потребители.

Повод за позицията на партията на Христо Иванов е, че Европейската комисия застави руската държавна компания “Газпром” рязко да подобри условията за доставки на природен газ за шест държави от Централна и Източна Европа, сред които и България. В отсъствието на действащ парламент и неяснотата относно избор на ново правителство, според партията това трябва да направи президентът.

"С оглед на това, че цените на руския природен газ за България са с 40% по-високи от тези за Германия, “Да, България!” смята, че санкцията на антимонополния орган на EК засяга както бъдещето на българската енергетика, икономика и бюджет, така и външната политика, тъй като доставките на енергосуровини се използват и като инструмент за оказване на руски политически натиск. Ползите на членството на България в ЕС стават видни и безспорни за всички, защото по-ниските цени на енергоносителите означат по-ниски цени на всички стоки и услуги - от парното до хляба, означат икономически растеж, работни места и по-високи пенсии. Губеща ще бъде само мафията, за която газовият монопол на “Газпром” значи комисиони и влияние. За Русия ЕС няма алтернатива като най-големият пазар на руския газ. В случай че не подобри условията за доставки и ценообразуване, компанията “Газпром” е заплашена с глоба от 10% от оборота си на европейския пазар", казват от формацията.

Според членовете на партията нито едно българско правителство в последните години не успя да отстои и защити българския национален интерес в преговорите за доставки на руски природен газ за България - резултатът от това е, че руската компания “Газпром” беше оставена да бъде единственият безалтернативен доставчик за България вече 27 години - за разлика от повечето европейски страни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във