Банкеръ Daily

Общество и политика

"Да, България" иска оставката на Теменужка Петкова заради ТЕЦ-а на Доган

"Да, България" ще внесе сигнали в специализираната прокуратура, Министерството на енергетиката и Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка с работата на ТЕЦ "Варна", собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За последните две години централата е получила 54 млн. лева за студен резерв.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов обяви, че проверка на партията е показала, че едва през юни тази година ТЕЦ "Варна" е получила лиценз за работа на газ. Анализът на обявените от централата обществени поръчки показвал, че мощностите ѝ изобщо не са били в състояние да оперират. Иванов изрази съмнение дали изобщо централата имала договор за доставка на газ.

"Тази железария изобщо не е могла да работи - отбеляза той. -. Тя дори в един момент е глобена с 2 млн. лв. за това. Само че проблемът е, че през това време ние сме платили за студен резерв 54 млн. лева".

"Да, България" вече внесе в държавното обвинение един сигнал, свързан с ТЕЦ-а. Сега от формацията настояват прокуратурата да провери именно съмненията за лиценза и договорите за газ, защото не е наясно дали по първия сигнал "ще проверяват фактологията в ТЕЦ "Варна", или ще проверяват собствените си преписки". "Ако това се окаже факт, ние абсолютно щедро и безвъзмездно сме подарили тези 54 милиона на Доган", изтъкна Христо Иванов.

Освен сигнала до прокуратурата, "Да, България" иска и Министерството на енергетиката да направи спешна проверка на състоянието на ТЕЦ "Варна", за да установи дали той е можел да осигури този студен резерв, за който е имал договор. От партията настояват за оставка на енергийния министър Теменужка Петкова.

"Ние искаме моментална оставка на министър Петкова, тъй като си е затваряла очите", обясни Иванов.

ТЕЦ "Варна" не е само възможност за усвояване на пари по линия на студения резерв. На практика Доган си е купил пристанище Варна, смята политикът, тъй като централата винаги е имала пристан: "Държавата отпуска над 300 млн. лв. за удълбочаване на езерото, така че в крайна сметка тук да може да достигат контейнерни кораби, защото бъдещето е в контейнерните доставки".

Иванов обръща внимание и че лицензът за опериране на пристанището е получен от ТЕЦ "Варна" на другия ден, след като Доган влиза със 70% собственост във фирмата, която държи централата.

" Да, България" внася сигнал и до Агенцията за държавна финансова инспекция, която да провери защо споменатите милиони са отпуснати без обществена поръчка, както и защо кейовата стена е предоставена на Доган без концесия. Ако пък такава концесия е факт, то договорът за нея следва да бъде развален.

"Тези хора всичките трябва да бъдат разследвани за корупция, защото няма никакво съмнение, че цялото това обслужване на Доган от български институции се случва в рамките на голямата необявена коалиция между Бойко Борисов и Доган и Пеевски. И заради това цялата държава е впрегната да обслужва Доган", каза Христо Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във